Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Britannia ajelehtii tuuliajolla – tilanne näyttää Manner-Eurooppaakin sekavammalta

Julkaistu:

Historiassa Britannia on usein ollut järjen ja maltin ankkuri, kun Eurooppa vajoaa sekasortoon. Nykyäänkin tällaisesta Britanniasta olisi hyötyä. Ikävä kyllä maan poliittinen tilanne vaikuttaa Manner-Eurooppaakin sekavammalta.
Lontoon sopan ahkerin hämmentäjä on kesällä ulkoministerin tehtävästä eronnut Boris Johnson. Viikonloppuna hänen hyökkäyksensä pääministeri Theresa Mayn brexit-politiikkaa vastaan oli iso uutinen. Daily Telegraph -lehden kirjoituksessaan Johnson syytti Mayta ”valkoisen lipun nostamisesta” neuvotteluissa EU:n kanssa.

Johnson käy kampanjaa, joka voi vielä nostaa hänet konservatiivien ja maan johtoon. Entistä Lontoon pormestaria monet kavahtavat. Vastustajien mielestä hän on selkärangaton opportunisti, joka tavoittelee vain omaa hetken etuaan.

Konservatiiveihin väitetään virtaavan eurovastaisen Ukip-puolueen äänestäjiä. Ottamalla jäsenkirjan he pyrkisivät avittamaan Mayn syrjäyttämistä Johnsonin tieltä. Kävisi kuin Yhdysvalloissa, jossa presidentti Trumpin kannattajat savustavat perinteisiä republikaaneja puolueestaan.

 

Konservatiiveja syytetään muslimivastaisiksi, työväenpuoluetta juutalaisvastaiseksi.

Johnsonin kuuluisin teko maahanmuuttovastaisten kosiskelussa on kolumni, jossa hän pilkkasi burkhaa käyttäviä musliminaisia. Britanniassa on huomattavan suuri muslimivähemmistö, johon kohdistuvaa häirintää Johnsonin ”huumorin” väitettiin lisänneen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Britannian kansanäänestyksellä päätetty EU-ero on pian edessä. Vaikuttaa siltä, että Johnsonin mielestä ero on sitä parempi mitä kaoottisempi siitä tulee.

Britanniassa on totuttu siihen, että valta vaihtuu siististi konservatiivien ja työväenpuolueen välillä. Nyt työväenpuolueella on oma kestokriisinsä, joka liittyy puheenjohtaja Jeremy Corbynin persoonaan. Osa puolueen vaikutusvaltaisimmista jäsenistä ei hyväksy Corbynin vasemmistolaista linjaa, mutta ei onnistu tämän kaatamisessakaan. Heidän mielestään äärivasemmisto on soluttanut puolueen.

Kun konservatiiveja epäillään muslimivastaisuudesta, Corbynia ja hänen hengenheimolaisiaan syytetään juutalaisvastaisuudesta. Corbyn on vuosikymmeniä ajanut palestiinalaisten asiaa ja nyt hänen vanhoja sanojaan ja tekojaan käydään tarkasti läpi.

On esitetty vakavia epäilyksiä, että kumpikaan Britannian valtapuolueista ei ole vaikean EU-eron vaatimassa kunnossa. Siksi toivotaan, että syntyisi uusi maltillisen ”keskustan” puolue. Tätä haluavat eniten ne, jotka uskovat, että koko brexit olisi vielä peruttavissa uudella kansanäänestyksellä.

Uuden maltillisen poliittisen voiman kokoamista on yritetty ennenkin huonolla menestyksellä. Esteenä ovat sekä vaalijärjestelmä että perinteet.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt