Pääkirjoitus: Pääministeri Sipilän pakolaislinjaus avasi pelin –maahanmuutosta tulossa iso teema myös Suomen eduskuntavaaleihin - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Pääministeri Sipilän pakolaislinjaus avasi pelin –maahanmuutosta tulossa iso teema myös Suomen eduskuntavaaleihin

Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon perussuomalaiset haluaa lopettaa humanitaarisen maahanmuuton. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on valmis kaksinkertaistamaan Suomen pakolaiskiintiön.

Julkaistu: 2.9.2018 21:00

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho linjasivat Suomen maahanmuuttopolitiikkaa lauantaina. Aihe tulee kuumentamaan Suomenkin vaaleja keväällä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) esiintyi Ylen Ykkösaamussa lauantaina (1.9.).

Sinänsä Sipilän ajattelu maahanmuutosta ei poikkea siitä, mitä EU-maissa on harrastettu muutaman vuoden takaisen pakolaisvyöryn jälkeen. EU:n yhtenäisyyttä koetelleen pakolaistulvan ei haluta toistuvan. Sipiläkin puhuu pakolaisongelman ja sen lieveilmiöiden hoitamisesta lähtöalueilla.

Pääministeri nostaisi Suomen pakolaiskiintiötä, mutta samalla tarkentaisi valintamenettelyä. Suomi voisi ottaa 1500–2000 pakolaista vuodessa, mutta se edellyttäisi, Sipilän mukaan, tehokasta rajavalvontaa ja yhteistyötä YK:n asiantuntijoiden kanssa tulijoiden lähtömaissa. Näin pääministerin mukaan voitaisiin estää hallitsematon maahanmuutto ja kohdistaa apu hädänalaisille. Nyt Suomen pakolaiskiintiö on 750.

Sipilä nostaisi myös kehitysapua. Suomen kehitysapu on jämähtänyt paikalleen, ja sen tehostakin ollaan montaa mieltä.

Sipilän linjaus on oikeansuuntainen: autetaan ihmisiä ensisijaisesti siellä, missä hätä on suurin. Sen sijaan pääministerin heitto turvapaikanhakijoiden taustoista oli outo. Hänen mielestään suurin osa tulee etsimään taloudellista hyvinvointia eikä pakoon sotaa. Jyrkähkö arvio herätti asiantuntijoissa ihmettelyä ja kysymyksen, mihin tieto perustuu.

Lauantaina illalla pääministerin esikunta tarkensi STT:lle, että arvio perustuu turvapaikanhakijoiden saamiin kielteisiin päätöksiin, joita on paljon. Joka tapauksessa kannanotto on aivan muuta kuin sitä pääministeriä, joka vielä 2015 tarjosi omaa taloaan pakolaisille.

 Ruotsissakin piti käydä viikon päästä Nato-vaalit. Ei käydä.

Samaan aikaan kun Sipilä linjasi maahanmuuttoa televisiossa, perussuomalaisten puolueneuvosto kokoontui Lahdessa. Jussi Halla-ahon isännöimän puolueen pääviesti on odotettu. Vaikka sitä ei ole vielä kirjattu vaaliohjelmaan, puolue haluaisi kieltää humanitaarisen maahanmuuton kokonaan. Perussuomalaiset seuraavat silmä kovana Ruotsin vaaleja ja maahanmuuttovastaisen ruotsidemokraattien menestystä. Halla-ahon leirissä toivotaan, että ruotsidemokraattien ja Saksan Afd:n tapaan maahanmuuttovastaisuus siivittäisi perussuomalaiset vaalimenestykseen – ehkä jopa uuteen jytkyyn.

Saattaa olla sattumaa, että Sipilä ja Halla-aho linjasivat maahanmuuttoa samaan aikaan. Tai sitten Sipilän aika vahvasti argumentoitu ulostulo Suomeen saapuneiden pakolaisten taustoista oli harkittu isku perussuomalaisten suuntaan ja viesti omille kannattajille: pakolaisvirtaan tartutaan eikä sitä katsella vierestä sormi suussa.

Maahanmuutosta on tulossa iso vaaliteema Suomen eduskuntavaaleihin. Sipilä avasi Pandoran lippaan. Muut puolueet seuraavat perässä. Aihe voi olla vaaleissa niin kiihottava, että sen jalkoihin jäävät natot ja sotet.

Ruotsissakin piti käydä viikon päästä Nato-vaalit.

Ei käydä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?