Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Hallitus suututti taas ay-liikkeen – oikeus päättää, kuka on työilmapiirin myrkyttäjä?

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen välit ovat olleet kireät pitkään eikä loppuvaalikausi tuo tilanteeseen muutosta. Oppositio kiittää.
Paremminkin välit tuntuvat kiristyvän entisestään. Hiertäviä asioita on paljon, mutta viimeisimmän ärähdyksen aiheutti hallituksen aikomus pitää kiinni pienten, alle 20 työntekijän yritysten irtisanomissuojan heikentämisestä.

Teollisuusliitto jyrähti perjantaina, että se on päättänyt mittavista järjestöllisistä toimista hallitusta vastaan. Toistaiseksi on epäselvää, mitä nuo mittavat toimet olisivat.

Teollisuusliitto haluaa, että hallitus luopuu ”mielivaltaa työpaikoilla lisäävän irtisanomislain valmistelusta välittömästi”. Hallitus ei ole peruuttamassa hankkeestaan. Lakiesityksen tavoite on hallituksen mukaan alentaa työllistämisen kynnystä. Siis parantaa työllisyyttä ja tästä tavoitteesta kaikki – myös ay-liike – voivat varmasti olla samaa mieltä. Siihen yksimielisyys sitten päättyykin.

 

Jos tästä joku iloitsee, niin oppositio.

Esitysluonnos näyttää, että pienissä yrityksissä irtisanomisperusteena pidettäisiin jatkossa myös nykyistä vähäisempää työvelvoitteen laiminlyöntiä tai rikkomista tai epäasiallista käyttäytymistä. Asian pitäisi lisäksi horjuttaa työnantajan ja työntekijän välistä luottamussuhdetta tai vaikeuttaa työnantajan tai työyhteisön toimintaa. Käytännössä säännös voisi tulla sovellettavaksi esimerkiksi, kun työntekijä ei noudata työaikoja, laiminlyö työnantajan määräämiä työtehtäviä tai suorittaa niitä ohjeiden vastaisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työtehtävien laiminlyönti voisi ilmetä jatkuvana alisuoriutumisena. Epäasiallisesta käytöksestä taas aiheutuu esimerkiksi työyhteisön työilmapiirin myrkyttyminen.

Jos laki menee läpi, oikeuskäytännöt näyttävät, millainen työilmapiirin myrkyttyminen esimerkiksi on riittävä syy irtisanomiselle. Ihan helposti tulkittava asia se ei ole. Käytännöstä tiedämme, miten epäasiallinen käytös tarkoittaa eri ihmisille varsin erilaisia asioita. Toki tiedämme myös, miten pienessä työyhteisössä ilmapiiri voi kiristyä nopeasti ja tehdä työn sujumisen vaikeaksi. Osittain tästä syystä pienet yritykset miettivät tarkkaan uuden ihmisen palkkaamista.

Työllisyyteen vaikutukset ovat muistion mukaan varsin epävarmoja. Toimien ei uskota nostavan työllisyysastetta ainakaan merkittävästi.

Jos hallituksen tavoite on auttaa pieniä yrityksiä palkkaamaan väkeä, sen voi uskoa toteutuvan. Mutta jos työllisyys ei juuri parane ja välit ay-liikkeeseen vaikeutuvat edelleen, hallituksen logiikasta ei ole ihan helppo saada kiinni. Jos tästä joku iloitsee, niin oppositio.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt