Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Veteraaniedustajat tympääntyivät tahalliseen ja jatkuvaan väärinymmärtämiseen

Julkaistu: , Päivitetty:

Pääkirjoitus
Eduskunnasta luopuvat kokeneet keskustan kansanedustajat Seppo Kääriäinen, 70, ja Tapani Tölli, 67, ovat parin viikon välein sanoneet samat syyt luopumisensa perusteeksi.
Ikä on yksi, mutta toinen on ehkä painavampi: Politiikasta, erityisesti eduskuntapolitiikasta, on mennyt maku. Herroja tympii pinnallinen nykymeno.

– Välillä täysistunnon keskustelut ovat sellaisia, että tekee mieli lähteä salista pois, Tölli huokaisee Helsingin Sanomien haastattelussa (HS 26. 8.).

Samaa viestitti politiikan todellinen konkari Seppo Kääriäinen Ilta-Sanomien haastattelussa (IS 18. 8.):

– Tahallinen väärin ymmärtäminen – siitä on tullut liian yleinen keino käydä poliittista keskustelua. Tahallinen väärinymmärtäminen, sehän on kauhea juttu. En tässä moiti mitään puoluetta, vaan se on aivan yleistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Molempien mielestä poliittisen kulttuurin muutos on näkynyt erityisesti tällä vaalikaudella. Veteraaniedustajat ovat oikeassa. Eduskunta on ollut välillä kuin hollitalli. Kansanedustajat näyttävät todellakin pyrkivän jatkuvaan toistensa väärinymmärtämiseen. Lisäksi puheet ovat koko ajan ilkeämielisempiä. Samaa tapahtuu sosiaalisessa mediassa. Nähdään ihmeellisiä riitoja, joiden alkuperä häipyy pian muistista. Ja parin päivän sisään on edessä joku uusi julkinen riitely. Kokonaiskuvan hahmottaminen on yhä vaikeampaa. Ikään kuin vaaleja käytäisiin koko ajan. Media ei ole osaton nykymenoon. Äänestäjä miettii, missä mennään.

Töllin mukaan politiikkaa ja politiikan journalismia vaivaa historiattomuus. Isot ja pienet asiat menevät sekaisin, eikä niitä osata suhteuttaa. Päivän kohut hallitsevat julkisuutta. Töllin mukaan enää ei ymmärretä, miten yhteiskunta toimii.

Eduskunnasta lähtee seuraavissa vaaleissa iso joukko politiikan kokemusta. Kääriäisen ja Töllin lisäksi eduskunnan jättävät ainakin Pertti Salolainen (kok), Lauri Ihalainen (sdp) Lenita Toivakka (kok), Riitta Myller (sdp), Kari Uotila (vas), Stefan Wallin (rkp), Maria Lohela (sin), Pentti Oinonen (sin), Mats Nylund (rkp). Moni muukin miettii luopumista.

Yleisesti kokeneet kansanedustajat puistelevat päätään nykymenolle. Varsinainen sirkus on ollut esimerkiksi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta. Eduskuntapolitiikka tarvitsisi kunnianpalautuksen.

Iisalmen Kirmalle ajatuksia viljelemään lähtevä Kääriäinen tiivistääkin asian osuvasti: – Pannaan roskakoppiin tämä tahallinen väärinymmärrys. Ruvetaan kunnioittamaan toista ja kuuntelemaan, mitä toinen sanoo. Koetetaan ymmärtää, mitä hän tarkoittaa, mihin hän tähtää. Koetetaan ymmärtää sitä, eikä heti tulkita ja tuomita kaikkea tahallaan väärin, Kääriäinen opastaa. Hyviä neuvoja kannattaa kuunnella.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kritiikistä tuohtuneet yhdysvaltalais­lääkärit täyttivät Twitterin karmeilla kuvilla – tästä on kyse
   Ulkomaat
  3. ”Saako rouvaa puristella?” – Laulaja Frederik aiheutti hämmennystä Huutokauppakeisari-jaksossa: Heli on saada aivan tarpeekseen
   Viihde
  4. SaiPa jatkoi hurjaa kotivirettään – KalPa tarpoo suossa: ”Itseluottamuksemme on todella hauras”
   SM-liiga
  5. Välien­selvittely Haminassa johti raskaisiin rikos­syytteisiin – Nuori nainen puukotti miestä vatsaan, toinen nainen löi puukottajaa kirveellä
   Kotimaa
  6. Tuulikki keksi diesel­veron poiston kansalais­aloitteen huolto­asemalla: ”Nyt on pakko tehdä jotakin!”
   Oulun seutu
  7. Hiihtoliiton pomot puivat tiistaina Krista Pärmäkosken sopuhiihtoa – näin toiminnanjohtaja kommentoi tulenarkaa tilannetta
   Maastohiihto
  8. Merja Larivaara sanoo Forum24-lehdelle tulleensa työpaikka­kiusatuksi – ”Huorittelua ja uhkailua”
   Oulun seutu
  9. Venäjän armeija kehitti useita keinoja käydä elektronista sotaa, ja GPS-häirintä on vain yksi niistä – testattu kentällä Ukrainassa ja Syyriassa
   Ulkomaat
  10. Tunti sitten
  11. Hyväntuulinen ruhtinatar Charlene ja reippaat pikku kaksoset tervehtivät Brigitte Macronia – yksityiskohta kuvassa ihastuttaa
   Kuninkaalliset
  12. Maa nielaisi kiinalais­naisen – dramaattinen tilanne tallentui valvonta­kameraan
   Ulkomaat
  13. Näytä lisää