Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Suomen ja Venäjän suhteissa ei ole vielä ”ystäväkiekon” aika

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Presidentti Sauli Niinistö tapaa keskiviikkona Venäjän presidentin Vladimir Putinin Sotshissa Mustanmeren rannalla.
Neljän vuoden takaisissa olympiamaisemissa järjestettävä tapaaminen jatkaa Niinistön linjaa, jossa Suomi osallistuu EU:n jäsenenä Venäjän vastaisiin pakotteisiin, mutta pitää kahdenvälistä keskustelukanavaa auki itäiseen rajanaapuriinsa.

Putin on kiertänyt ahkerasti Eurooppaa, viimeksi mies on nähty tanssimassa Itävallan ulkoministerin kanssa Itävallassa ja neuvotteluissa Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa Saksassa. Heti perään Putin tapaa Niinistön. Ulkopuoliselle tarkkailijalle saattaa syntyä käsitys, että Putinin tapaamiset ovat tarkoin harkittuja: hän tapaa poliitikkoja, joiden kanssa hänellä on hyvät suhteet ja joiden kautta hän voi edistää omia hankkeitaan.

Käsitys saattaa olla väärä, mutta kansainvälisessä politiikassa on monesti ratkaisevaa juuri se, miltä asiat näyttävät. Putin keskustelee hyväntuulisena Merkelin kanssa energiasta ja Syyrian jälleenrakennuksesta huolimatta siitä, että Merkelin johtama Saksa on mukana EU:n rintamassa painostamassa Venäjää talouspakotteilla. Putinin riemuksi länsileiri on kovin jakaantunut suhtautumisessaan Putinin Venäjään. EU:n sisällä Putin on löytänyt ystäviä muun muassa Unkarista ja Tsekistä, sen sijaan Britannia ja Yhdysvallat ajavat kovempia otteita Venäjää vastaan. Suomi ja Saksa ovat pakoterintamassa, mutta pitävät keskusteluyhteyttä yllä.

Nykyiset EU:n asettamat talouspakotteet – joita Suomikin on ollut säätämässä – eivät näytä horjuttavan Putinin valtaa ja asemaa Venäjällä. Tästä voisi päätellä, että niillä ei ole tarpeeksi tehoa. Pakotteiden pitäisi osua Venäjän öljyn- ja kaasuntuotantoon ja niiden vientiin, mutta niillä voisi olla arvaamattomat seuraukset, ei pelkästään öljyn hinnalle vaan muutenkin maailman kaupalle. Yhdysvallat valmistelee uutta, entistä järeämpää pakotepakettia, jonka toivotaan pistävän Venäjän taloudellisesti polvilleen, tosin tuokin paketti voi jäädä loppupeleissä torsoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kansainvälisessä politiikassa pelipallo on nyt Putinilla. Hän etsii ymmärrystä Euroopasta, kun Trump-kortti osoittautui mustaksi pekaksi. Selvää on, että Ukrainan sodassa ei tapahdu mitään ennen Ukrainan ensi vuoden vaaleja, jolloin nähdään, antaako vaalitulos liikkumatilaa Itä-Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi. Siksi on tärkeää, että Niinistön ohjelmassa ei ole ”Venäjän ja Suomen ystävien” jääkiekkotapahtumaa Sotshissa. Nyt on epävarmaa, oliko Niinistöllä aikomus olla paikalla ja käänsikö julkisuudessa syntynyt kohu presidentin mielen vai onko kyse vain ahtaasta aikataulusta.

Oli niin tai näin, lopputulos on oikea.

Venäjän ja lännen välit ovat nyt niin tulehtuneet, että osallistuminen ”ystävien” kiekkotapahtumaan olisi ollut, jos ei muuta niin ainakin kiusallista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt