Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Timo Soinin loppusota

Julkaistu: , Päivitetty:

Siniset innostuivat, kun puolustusministeri Jussi Niinistö ilmoitti lähtevänsä ehdolle eduskuntavaaleissa. Missään muussa puolueessa tieto siitä, että 47-vuotias istuva kansanedustaja ja ministeri on ehdokkaana, ei olisi uutinen.

Tuoreimmassa Ylen kannatusmittauksessa sinisten suosio jäi kuitenkin alle prosentin. Ei ihme, jos moni heidän kansanedustajistaan miettii, kannattaako enää hassata aikaa ja rahaa ehdokkuuteen.

Niinistöllä, parilla muulla sinisten ministerillä ja ehkä Simon Elolla voisi henkilökohtaisen tunnettavuuden vuoksi jatkokausi eduskunnassa mahdollisuuksien rajoissa. Se kuluisi muutaman edustajan ryhmässä ilman ministeriautossa köröttelyä. Tämä tuskin nostaa yleistä vaali-intoa puolueessa.

Suuri arvoitus on entinen perussuomalaisten itsevaltias Timo Soini. Ehdokkaana hän voisi vielä kerran piiskata itsensä kiihkoon, joka toisi ääniä muillekin. Toisaalta Soinille epäonnistuminen olisi äärimmäisen nolo. Se nollaisi jytkyjen tuoman maineen, josta Soini todella nautti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Matalalla profiililla ulkoministerin toimea hoitava Soini on viime aikoina ollut esillä lähinnä abortin vastustajana. Hän joutui selvittämään oikeuskanslerille vierailuaan abortinvastaisessa tilaisuudessa Kanadassa virkamatkan yhteydessä. Soini on surrut abortin laillistamista Irlannissa ja iloinnut, että sitä ei laillistettu Argentiinassa.

Oppositiolle Soinin aborttikannat ovat mannaa, josta otetaan vielä kaikki irti eduskunnassa. Ulkoministerin viralliset ja henkilökohtaiset kannat eivät ole aivan eri asia, vaikka kuinka selittäisi. Soinin toiminta on kuitenkin niin määrätietoista, että vahingoista ei ole kyse.

Abortti olisi silti Suomessa erikoinen vaaliteema. Pienten uskonnollisten piirien ulkopuolella se ei ole herättänyt suuria intohimoja vuosikymmeniin. Timo Soini jos kuka ainakin ennen tunsi suomalaisten sielunliikkeet. Olisi erikoista, jos hän kuvittelisi nyt villitsevänsä kansanjoukkoja tällä teemalla. Luterilaisessa Suomessa se ei kosketa suuria joukkoja. Jos tämänkaltaiset asiat olisivat Suomessa iso juttu, vaikkapa kristillisdemokraatit olisivat aivan toisen luokan puolue kuin nyt.

Soinin henkilökohtainen kanta on toki ollut tunnettu. Se perustuu hänen katoliskonservatiiviseen maailmankuvaansa, jonka harva muu jakaa Suomessa. Lähimmät hengenheimolaiset löytynevät jostain Puolan suunnalta. Voi olla, että Soini tuntee uransa lopun lähestyvän ja haluaa osoittaa, että hänelläkin on arvoja, joista pitää kiinni loppuun asti.

Kun siniset irtaantuivat Jussi Halla-ahon haltuunsa ottamista perussuomalaisista huhuttiin kokoomuksen ja keskustan luvanneen Soinille hyvän eläkeviran kiitokseksi hallituksen pelastamisesta. Huhuihin ei yleensä kannata luottaa.

Vaikkapa Soinin diplomaattitulevaisuuden edessä olisi esteitä. Suosittu huhu vie brittijalkapallon ystävää Suomen Lontoon lähettilääksi. Se taitaisi kaatua jo tunnettuun ystävyyteen brittiläisen kohupoliitikon Nigel Faragen kanssa.

Populistipuoleen johtaminen jättää jälkensä. Timo Soinin ura politiikassa oli pitkään yksinäistä puurtamista. Sitä seurasi loistava nousu ja suuret vaalivoitot. Romahdus tuli hetkessä. Soini ei osannut varoa Halla-ahon ja tämän sielunkumppaneiden voimaa perussuomalaisissa. Menestys sokaisee ja se sokaisi myös Soinin.

Nykyisten työelämän standardien mukaan 56-vuotiaalla Timo Soinilla pitäisi olla vajaan vuosikymmenen työteliäs työura edessään.

Saattaa olla että se ei kulukaan politiikan parissa, mutta missä sitten?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt