Pääkirjoitus: Uutta näyttöä Venäjän Suomi-ohjailusta - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Uutta näyttöä Venäjän Suomi-ohjailusta

Moskovassa valmistaudutaan kansainväliseen sotilasmusiikkifestivaaliin, joka alkaa 24. elokuuta. Rakennusmies kuvattuna Spasskajan tornin lähellä Punaisella torilla.

Julkaistu: 12.8.2018 21:00

Yhä edelleen meillä Suomessa on paljon ihmisiä, joiden on vaikea uskoa sitä, kuinka systemaattisesti Venäjä pyrkii meitä ohjailemaan.

Kuluneella viikolla julkisuuteen tuli kaksi Suomea käsittelevää paperia, jotka eivät liity suoranaisesti toisiinsa.

Tosiasiassa dokumentit puhuvat samasta asiasta tosiaan täydentäen. Yhteinen nimittäjä on Venäjä.

Ensimmäisessä paperissa kyse on Yhdysvaltain ulkoministeriön vuonna 2016 lähettämästä diplomaattisähkeestä, jonka amerikkalainen Buzzfeed-sivusto sai haltuunsa tietopyynnön avulla. Osa sähkeen sisällöstä on merkitty yhä salaiseksi, mutta julkisesta osasta käy ilmi, että Yhdysvallat uskoo Venäjän käyttäneen ”merkittäviä resursseja” Suomen ja Ruotsin julkisen keskustelun ohjailuun.

Sähkeen mukaan Suomeen kohdistettujen, tiettävästi Venäjä-johtoisten mediahyökkäysten tarkoituksena on ollut herättää epäilyksiä sotilasliitto Natoon liittymisestä ja lisätä epäluottamusta kansalaisten ja päättäjien välille. Koska sähkeen kohdista tietyt osat on peitetty valkealla palkilla, jää yhä epäselväksi, onko Suomen kohdalla mainittu esimerkkejä joistakin konkreettisista tapauksista.

Ruotsin osalta sähke on selkeämmin luettava. Käy ilmi, että Yhdysvallat uskoo Venäjän levittäneen Ruotsin tiedotusvälineisiin ja sosiaaliseen mediaan vääristeltyjä ja keksittyjä tietoja. Lisäksi Ruotsin mediaa kohtaan on tehty palvelunestohyökkäyksiä, joiden jäljet vaikuttavat johtavan Venäjälle.

 Pyrkimyksenä on saada suomalaiset hakemaan tietonsa sellaisilta vale- ja vaihtoehtosivustoilta, joiden sisältö palvelee Venäjän etuja.

Toinen kuluneella viikolla uutisiin noussut paperi on Wienissä majaansa pitävän Kansanvälisen lehdistöinstituutin IPI:n tekemä selvitys suomalaisten toimittajien kohtaamasta häirinnästä.

Selvityksen mukaan suomalaistoimittaja joutuu todennäköisimmin verkkohäiriköinnin kohteeksi, mikäli hän kirjoittaa turvapaikanhakijoista, maahanmuutosta tai Venäjästä.

Häiriköinnin pyrkimyksenä on pelotella, hiljentää ja mustamaalata Suomen vakiintuneissa tiedotusvälineissä työskenteleviä toimittajia, jonka jälkeen suomalaiset ryhtyisivät yhä laajemmin hakemaan tietonsa sellaisilta internetin vale- ja vaihtoehtosivustoilta, joiden sisältö palvelee Venäjän etuja.

Yhä edelleen meillä Suomessa on kuitenkin paljon ihmisiä, joiden on vaikea uskoa sitä, kuinka systemaattisesti Venäjä pyrkii meitä ohjailemaan. Heidän on helpompi uskoa sen sijaan, että esimerkiksi kyseisen amerikkalaissähkeen ja wieniläisselvityksen pohjalta laaditut uutiset ovatkin itse asiassa osa Naton valheellista venäläisvastaista vaikutuskampanjaa Suomessa. He ovat myös niitä henkilöitä, joihin KGB:n keinovalikoimasta tuttu ja Venäjän yhä harjoittama refleksiivinen kontrolli toimii parhaiten.

Refleksiiviseksi kontrolliksi kutsutaan tiedonsaannin ohjailuun perustuvaa vaikutusmekanismia, jonka avulla kohde voidaan saada tekemään haluttuja päätöksiä ilman, että kohde itse edes ymmärtää olevansa vaikutuksen alaisena ja ilman, että kohde tajuaa tekevänsä itselleen epäedullisia päätöksiä.

Suomi ei ole tässä suhteessa Venäjälle kaikkein helpoin kohde, mutta yritys on kova.