Pääkirjoitus: Mistä tunnet sä ystävän, Sauli Niinistö?

Julkaistu:

Pääkirjoitus:
Presidentti Niinistön Sotshin-vierailun yhteyteen järjestetyssä venäläis-suomalaisessa jääkiekon ystävyysottelussa on kyse pikemminkin ”hybridiansasta”.
Mistä tunnet sä ystävän, onko oikea sulle hän. Ajat ankeimmat selvittää, kuka viereesi jää…

Näin lauletaan Juha ”Watt” Vainion sanoittamassa legendaarisessa neuvostomelodiassa, joka on alkujaan Vladimir Vysotskin käsialaa.

Aikoja ankeita on pidellyt ennenkin Moskovan suhteissa sekä Suomeen että laajemmin Länteen, mutta viime päivinä ankeus on saavuttanut taas aivan uusia mittasuhteita.

Kouriintuntuvin osoitus suhteiden alamäestä on Yhdysvaltain hallinnon ilmoitus, jonka mukaan Washington ottaa käyttöön entistä ankarampia Venäjän vastaisia pakotteita.

Syyksi on kerrottu Yhdysvaltain vakuuttuminen siitä, että Venäjä todellakin on syyllinen venäläistä ex-agenttia Sergei Skripalia ja tämän Julia-tytärtä vastaan tehtyyn hermomyrkkyiskuun Britannian maaperällä.

Yhdysvaltain uusien pakotteiden on määrä astua voimaan asteittain ja ehdollisesti, mutta ensimmäinen aalto on luvassa 22. elokuuta.

Päivä on sattumoisin sama, jolloin tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkustaa Sotshiin tapaamaan presidentti Vladimir Putinia.

Ja päivä on sattumoisin niin ikään sama, jolloin Sotshissa järjestetään Venäjän jääkiekkoliiton näyttävästi mainostama ”Venäjän ja Suomen ystävien” jääkiekko-ottelu.

Presidentti Niinistön kannalta asetelma on vähintäänkin kiusallinen. Näin siitä huolimatta, että Niinistöllä itsellään ei varmasti ole osaa eikä arpaa siihen, mitä kaikkia jännitteitä Kreml ja Valkoinen talo ovat kyseiselle elokuun 22. päivälle ladanneet.

Venäjän tapa mainostaa ”jääkiekon ystävyysottelua” on kuin toisinto vanhoilta yya- ja neuvostoajoilta. Näyttää siltä, että kyseessä on varsin taitavasti rakennettu propagandatemppu, jossa on hyödynnetty esimerkiksi Patrik Laineen nimeä ilman tämän suostumusta. Nykytermein voisi jopa sanoa, että kyseessä on ”hybridiansa” ja Suomelle on varattu pikemminkin uhrin kuin ystävän rooli.

”Venäläis-suomalaisen ystävyysottelun” sponsoreina ovat nimittäin muun muassa Yhdysvaltain ja EU:n pakotelistalla oleva Gazprombank-pankki sekä Putinin perustama Sirius-koulutuskeskus, jota pyörittävän säätiön hallintoneuvostossa hän itse istuu yhdessä ”piilovarainsijoittajakseen” epäillyn sellistiystävänsä Sergei Rolduginin kanssa.

Epäselvää on yhä, kaavaileeko Putin kutsuvansa Niinistön ystävyysottelun katsomoon vai ehkä peräti luistimien päälle. Kremlin propagandakoneiston taidot tietäen Niinistön vierailu ja ”ystävyysottelu” tullaan kuitenkin kytkemään Venäjän julkisuudessa jollain tavalla yhteen, vaikka Niinistö itse ei kävisi lopulta lähelläkään Sotshin jäähallia.

Myös presidentinkanslian tiedot ottelusta vaikuttavat tässä vaiheessa varsin hatarilta. Viestintäpäällikkö Katri Makkonen ilmoitti IS:lle asian näin:

– Julkisuudessa olleesta mahdollisesta jääkiekko-ottelusta ei tasavallan presidentin kanslialla ole mitään vahvistettua tietoa.

Helsingin huippukokouksen lehdistötilaisuudessa 16. heinäkuuta presidentti Donald Trump kehaisi Putinin vierellä, että maiden suhteissa tapahtui käänne parempaan päin ”neljä tuntia sitten”. Tuosta hetkestä ei ole kulunut kuitenkaan vielä kuukauttakaan ja näyttää jo siltä, että Niinistö joutuu todistamaan Sotshissa aivan uudentasoisen pakotesodan alkamista Washingtonin ja Moskovan välillä.

Mutta on tässä kaikessa jotain hyväkin. Niinistölle tarjoutuu Sotshissa esimerkiksi ainutlaatuinen tilaisuus nostaa Putinin kanssa esille syömälakkokuolemaa tekevän ukrainalaisen elokuvaohjaajan Oleg Sentsovin sekä Stalinin vainoissa teloitettujen suomalaisten kohtaloita selvitelleen Juri Dmitrijevin oikeusvainot Venäjällä.

Ystävien keskenhän puhutaan aina asiat suoriksi, eikö niin?