Pääkirjoitus: Ennalta arvattavaa rähinää budjetista - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Ennalta arvattavaa rähinää budjetista

Petteri Orpo ja kokoomus haaveilevat 300 miljoonan euron tuloveronkevennyksistä.

Julkaistu: 8.8.2018 21:00

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) valotti hallituksen viimeisen budjettiehdotuksen päälinjoja keskiviikkona.

Valtiovarainministerin mukaan kyseessä ei ole vaalibudjetti, mutta sellainenhan se on: Edellisvuosien kaltaisia leikkauksia ei ole ja hallitus toivoo, että aikaisemmatkin leikkaukset unohdetaan jotta ensi kevään vaaleissa äänestäjillä olisi mahdollisimman hyvä mieli. Oppositio tosin muistuttaa, ettei tehtyjä leikkauksia kompensoida riittävästi.

Itse asiassa juuri mitään uutta ei kuultu mitä ei olisi kuultu jo kevättalvella hallituksen kehysriihessä. Veroratkaisuista ei kerrottu vielä mitään, sillä niistä päätetään koko hallituksen budjettiriihessä kolmen viikon kuluttua, Sitä ennen niitä pohditaan Orpon, Mika Lintilän (kesk) ja Sampo Terhon (sin) verotyöryhmässä.

Budjettiriihen alla puolueet järjestävät ryhmiensä kesäkokouksia, joissa otetaan ennalta arvattavia, roolinmukaisia budjettikantoja. Kyseessä on jokavuotinen näytelmä.

Myös hallituspuolueet kokoomus ja keskusta yrittävät erottautua toisistaan. Kokoomus vaatii tuloverokevennyksiä, mihin keskusta vastaa korostamalla pieni- ja keskituloisten asemaa. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen esitti yhdeksi keinoksi kunnallisveron perusvähennyksen korottamista. Orpo ja kokoomus haaveilevat puolestaan 300 miljoonan tuloveronkevennyksistä, jolla kompensoitaisiin tulossa oleva työeläkemaksun nostoa. Veronkevennykset rahoitetaan korottamalla välillisiä veroja.

Asiasta kiistellään julkisuudessa pari viikkoa ja budjettiriihessä pannaan kirkko keskelle kylää. Kolmas hallituspuolue siniset arvatenkin tyytyy tehtyyn ratkaisuun. Budjettiriihen päätteeksi hallituspuolueiden vetäjät kehuvat pääministeri Juha Sipilän (kesk) johdolla hallituksen hyvää yhteishenkeä.

 Tärkein havainto kuitenkin on, että myös ensi vuoden budjetti on 1,7 miljardia alijäämäinen.

Myös oppositio yrittää ottaa kesäkokouksistaan kaiken irti. Sdp ja vasemmistoliitto kauhistelevat odotetusti verokevennyspuheita ja ovat köyhän asialla.

Sdp:n ryhmäjohtajan Antti Lindtmanin mukaan pienituloiset opiskelijat, pitkäaikaissairaat ja työttömät unohdettiin, mutta suurituloisten veroedut pidetään voimassa. Vihreät vaativat puolestaan, että hallituksen pitää ottaa ilmastonmuutos huomioon entistä vakavammin. Vihreiden kesäkokoukseen tuo oman sävynsä myös puolueen puheenjohtajan Touko Aallon julkinen kuva, josta saatetaan keskustella, kun kansanedustajat tapaavat toisiaan kesän jälkeen.

Tärkein havainto kuitenkin on, että ensi vuoden budjetti on 1,7 miljardia alijäämäinen. Näin on, vaikka talous vetää ja verotulot kasvavat. Työllisten määrä on lisääntynyt, mutta yli 300 000 työtöntä syö liikkumavaraa. Orpo ulkoisti työttömyyslääkkeiden etsimisen kolmen kansliapäällikön harteille, mutta vaalivuonna virkamiesten esittämät tropit saattavat maistua liian karvailta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?