Pääkirjoitus: Britannian hallitus vajosi brexit-suohon

Julkaistu: , Päivitetty:

PÄÄKIRJOITUS
Pääministeri May sopi neuvottelulinjasta Brysselissä mutta ajautui heti syvään kriisiin.
Britannian ero Euroopan unionista lähestyy kovaa vauhtia – brexit-päivä on 29. maaliskuuta 2019. Yhä edelleen on kuitenkin täysin Lontoon sumun peitossa, mitä eropäivän jälkeen käytännössä tapahtuu.

Euroopan unioni on ollut Britannian talous- ja ulkopolitiikan kulmakivi ja keskeinen tekijä myös kansakunnan arvoissa ja identiteetissä. Kaksi kolmasosaa briteistä kannatti vuoden 1975 kansanäänestyksessä – kaksi vuotta jäseneksi liittymisen jälkeen – pysymistä silloisessa EEC:ssä. Kesällä 2016 tuli shokki, kun niukka enemmistö kansasta kannatti lähtöä EU:sta.

Britannia on käynyt monta vaikeaa sisäpoliittista kriisiä läpi toisen maailmansodan jälkeen. David Cameronin uhkapeli EU-kansanäänestyksessä on nyt johtanut maan ehkä syvimpään kriisiin lähivuosikymmeninä. Cameronin seuraajan Theresa Mayn hallitus rakoilee, kun kaksi avainministeriä jätti hänelle eronpyyntönsä vuorokauden sisällä: ensin lähti brexit-neuvotteluista vastannut ministeri David Davis, sitten ulkoministeri Boris Johnson. Ero EU:sta on osoittautunut ennen näkemättömäksi tuskien taipaleeksi.

Syöksykierre alkoi, kun May sai perjantaina hallituksensa niin sanotun pehmeän brexitin taakse. Pääministerin kesäasunnossa Chequersin kartanossa määritellyn linjauksen mukaan hallitus tavoittelee EU:n kanssa sopimusta, jolla Britannia pysyy sisämarkkinoilla ja saa tästä huolimatta oikeuden rajoittaa EU-kansalaisten pääsyä työmarkkinoilleen. Ajatus on hyvä siinä mielessä, että se ratkaisisi ongelman Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisestä rajasta – puomeja ja tullitarkastuksia ei tarvittaisi.

 

Syöksykierre alkoi, kun May sai perjantaina hallituksensa niin sanotun pehmeän brexitin taakse.

Sekä Davis että Johnson hyväksyivät ensin linjauksen, mutta tekivät sitten uudet johtopäätökset. Nyt pääministerillä on suuria vaikeuksia myydä pehmeä brexit lakipaketin muodossa parlamentille ja saada se läpi sopimusneuvotteluissa Brysselin kanssa, tekemättä EU:lle liikaa myönnytyksiä.

May voi olla tiensä päässä, sillä konservatiivien joukossa on paljon muitakin kovan brexitin kannattajia kuin Davis ja Johnson. Heidän mielestään pehmeä brexit on kuin brexitiä ei olisikaan – Bryssel käyttäisi yhä valtaa Brittein saarilla. He saattavat yrittää sysätä Mayn syrjään.

Kriisi saa brexitin näyttämään entistä pahemmalta katastrofilta, heikentää hallituksen neuvotteluasemia ja voi johtaa siihen, että Britannia lähtee EU:sta ilman erosopimusta. No deal -brexitin järjestämiseen tulisi valtava kiire; se nostaisi heti pystyyn tullimuurit ja lakkauttaisi ilman siirtymäaikaa Britannian jäsenyyden EU:n kaikissa instituutioissa.

Keskusteluun on taas noussut uusi kansanäänestys, jossa britit saisivat hyväksyä tai hylätä brexit-sopimuksen jos ja kun se koskaan valmistuu. May vastustaa ajatusta, mutta hänen uransa saattaa silloin olla ohi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt