Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Merkelin asema käy yhä tukalammaksi

Julkaistu:

PÄÄKIRJOITUS
Liittokansleri Angela Merkelin ja sisäministeri Horst Seehoferin välinen riita Saksan maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikasta uhkaa johtaa liittohallituksen kaatumiseen ja epävarmuuteen koko Euroopan unionissa.
Osapuolten maanantaina sopima kahden viikon aikalisä ei todennäköisesti riitä pahasti jumiutuneen kiistan laukaisemiseen. Merkelin asema on heikentynyt, ehkä jopa ratkaisevasti.

Kiista on syvä ja periaatteellinen. Seehofer haluaa Saksalle vapauden tehdä omia kansallisia päätöksiä maahanmuuttopolitiikassa riippumatta EU:n linjauksista. Merkel puolestaan pitää tiukasti kiinni EU:n yhteisistä päätöksistä ja vastuunjaosta. Hän haluaa EU-maiden sopivan yhdessä, keiltä rajat suljetaan ja keille ne pysyvät auki.

Merkelin ongelma – ja koko EU:n – on se, ettei yhteistä maahanmuuttolinjaa ole. Vastakkain ovat maat, jotka pitävät kiinni kansainvälisistä velvoitteista ja ne, jotka pakoilevat niitä. Viimeksi mainittuihin kuuluvat Unkari, Puola, Tshekki ja Slovakia ovat jo saamassa seuraa Italiasta ja Itävallasta, joissa populistiset ja äärioikeistolaiset puolueet ovat nousseet hallitusvaltaan. Maahanmuutto on keskeinen teema myös syksyn valtiopäivävaaleissa Ruotsissa, jossa kovaa linjaa edustavien ruotsidemokraattien nousu uhkaa perinteisiä puolueita.

Vielä keväällä Seehofer tuki Merkeliä unionipuolueiden sopiessa liittohallituksen muodostamisesta sosiaalidemokraattien kanssa. Seehoferin nopeaa suunnanmuutosta selittävät Baijerissa lokakuun puolivälissä pidettävät osavaltiovaalit, joissa hänen CSU:nsa yrittää säilyttää valta-aseman kilpailussa maahanmuuttokriittistä Vaihtoehto Saksalle -puoluetta vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

Kahden viikon aikalisä ei todennäköisesti riitä pahasti jumiutuneen kiistan laukaisemiseen.

Seehofer vaatii nyt Merkeliltä CSU:ta tyydyttävää maahanmuuttopoliittista ratkaisua, josta EU-johtajat voisivat sopia huippukokouksessa kesäkuun lopussa. Se on käytännössä mahdotonta. Toinen tie edetä olisi päästä asiassa kahdenvälisiin sopimuksiin Saksan EU-naapurien kanssa. Sekin on tässä ajassa lähes toivoton tehtävä.

Merkel voisi toki antaa potkut Seehoferille, mutta silloin CSU lähtisi heti liittohallituksesta. Se olisi myös Merkelin uran loppu.

Merkel on uransa kovimmassa paikassa, ja hän tarvitsee kaiken taitonsa hallituksen pitämiseksi koossa. Vaihtoehtona olisivat uudet vaalit ja uudet vaikeat hallitusneuvottelut – taas uusi valtataistelu, jonka aikana sekä Saksa että EU halvaantuisivat. Se ei olisi myöskään Suomen etu.

Ratkaisun löytymistä ei auta yhtään se, että Donald Trump päätti puuttua kiistaan. Trumpin mukaan Saksan kansa on ”nousemassa johtajiaan vastaan”, kun maahanmuutto heiluttelee ”jo valmiiksi hataraa” hallituskoalitiota. Vanhassa maailmassa tämä viesti liittolaiselle olisi ollut anteeksiantamaton törkeys, mutta jotenkin se ei enää edes hätkäytä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt