Pääkirjoitus: Kultaranta etsii eväitä kaaokseen

Presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut keskittyvät tänä vuonna kansainvälisen järjestelmän tulevaisuuteen, kuten esimerkiksi YK:n asemaan. Naantalin päävieras on YK:n pääsihteeri António Guterres, joka lausuu keskusteluiden päätössanat maanantaina.

Presidentti Sauli Niinistön isännöimiin Kultaranta-keskusteluihin osallistui myös ex-presidentti, Nobelin rauhanpalkittu Martti Ahtisaari.

17.6.2018 21:00

Keskusteluihin osallistuvat myös ex-presidentti, Nobelin rauhanpalkittu Martti Ahtisaari ja Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt eli kattaus on maailman huippuluokkaa. Paikalla on myös YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Miroslav Lajcak.

Kultaranta-keskustelut käydään nyt jo kuudetta kertaa. Tilaisuus on lunastanut paikkansa ulkopoliittisen keskustelun ykkösareenana. Tapahtuma on myös romuttanut käsitystä, ettei ulko- ja turvallisuuspolitiikasta uskalleta keskustella. Kuuden vuoden aikana Kultarannassa on väitelty avoimesti Nato-jäsenyyden siunauksellisuudesta tai ei-siunauksellisuudesta, Venäjän uhasta ja Itämeren turvallisuustilanteesta, Suomen ja Ruotsin turvallisuusyhteistyöstä, EU:sta ja kyberuhista. Niinistö on itse ottanut aktiivisesti keskusteluihin osaa.

YK on teemana Suomelle tarpeen, sillä osaaminen maailmanjärjestössä ei ole entisellä mallillaan. Siitä kertoo, että Suomi ei saanut havittelemaansa YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvan jäsen paikkaa 2012, mutta Ruotsilta se onnistui 2016 – ehkä osin jopa puolihämärillä lehmänkaupoilla. Suomi saattanee yrittää turvaneuvoston jäsenyyttä uudelleen kahden vuoden kuluttua.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump nousee tänä vuonna tilaisuuden puhutuimmaksi hahmoksi. Hän on se kuuluisa ”virtahepo keittiössä”, jonka presidenttikausi on ollut myrkkyä sekä YK:lle että EU:lle. Yhdysvallat on YK:n suurin rahoittaja, joka maksaa 22 prosenttia YK:n budjetista. Trump irrotti Yhdysvallat YK:n kasvatus-, tiede ja kulttuurijärjestöstä Unescosta, eikä YK ole muutenkaan Trumpin lempilapsi. EU:n kanssa Trump on ajautumassa terästulleista alkaneeseen kauppasotaan. Mitä seuraa siitä, että Yhdysvallat vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta?

– Me näemme kaikkialla maailmassa, että luottamus politiikkaan ja kansainvälisiin instituutioihin horjuu, Guterres totesi Helsingin Sanomien haastattelussa (HS 17. 6.).

– Huonosti saa heikko äänensä kuulumaan, vaikka kuinka hyvä sanoma olisi. Siksi olisi koottava voimaa ja vahvuutta kuuluvuuden takeeksi. EU:lla on siinä paljon tehtävää, tiivisti presidentti Niinistö kirjoituksessaan reilu kuukausi sitten.

EU-huippukokouksessa asialistalla on jälleen Euroopan pakolaispolitiikka, joka ravistelee pahasti Saksan hallitusta ja sitä myöten koko EU:ta. Eli Kultarannassa huolia riittää. Toivoa sopii, että keskustelut antavat myös tarpeellisia eväitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?