Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: MM-kisojen tummat varjot

Julkaistu:

Kahdeksan vuoden päästäkään ei ole selvää, että MM-kisojen alla ajateltaisiin vain palloa ja sitä potkivia miehiä.
Maailman suurin urheilutapahtuma käynnistyi torstai-iltana, kun Venäjä ja Saudi-Arabia kohtasivat Moskovassa. Jalkapallon MM-kisojen merkityksen kanssa kisaavat vain kesäolympialaiset. Peliin tulee vääjäämättä muutakin kuin urheilua.

Kun Venäjä miehitti Krimin neljä vuotta sitten, kisojen viemistä siltä vaadittiin. Ennakoitiin urheiluboikotteja. Venäjä ja kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa eivät korvaansa lotkauttaneet.

Kisoihin rakentamiseen on käytetty valtavia summia. Ongelmallisempaa on, että jo kisoista päätettäessä on väitetty rahan liikkuneen.

Muutama kuukausi sitten Venäjää syytettiin entisen agenttinsa murhayrityksestä Britanniassa. Sen seurauksena Euroopan valtiollisia silmäätekeviä nähdään harvassa kisakatsomossa. Vaikutus on rajallinen, koska kisoissa kuvataan kenttää, ei katsomoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seuraavat MM-kisat vuonna 2022 annettiin Qatarille. Myös tähän päätökseen liittyvät vahvat lahjusepäilyt. Kuuman ilmaston vuoksi kisat halutaan järjestetää poikkeuksellisesti talvella. Qatar on kiistoissa arabinaapureidensa kanssa ja eristyksissä. Silti vaikuttaa siltä, että kisat pidetään.

Venäjän kisoja voi sentään perustella urheiluperinteillä ja siltä, että suuressa maassa stadionit eivät jää käyttämättä. Qatarissa niitä rakennetaan vieri viereen tuleviksi tyhjänpanteiksi.

 

Venäjä sai pitää kisansa vastalauseista huolimatta.

Fifan räikeän korruption paljastuminen johti itsevaltiaan futispomon Sepp Blatterin lähtöön. Väärinkäytöksiä on seurannut oikeusjuttuja.

Vuoden 2026 kisoista päätettiin aiempaa avoimemmin jäsenmaiden äänestyksessä. Ne sai Yhdysvaltain, Meksikon ja Kanadan yhteinen hanke. Kisojen jakaminen on hyvin perustelua, kun osallistujakin on tuolloin 48. Stadioneita ei tehdä turhaan. Kokemustakin riittää. Meksiko järjesti kisat vuosina 1970 ja 1986, Yhdysvallat 1994.

Yhdysvalloissa vuoden 1994 kisat nostivat jalkapallon asemaa, mutta monien mielestä se ei vieläkään ole se mikä kuuluisi. Uudet kisat tulevat taas juurruttamaan lajia maan suurille urheilumarkkinoille.

Periaatteessa kisojen jakamisen pitäisi vähentää poliittisia paineita. Nykymaailmasta kertoo, että juuri nyt niitäkin olisi Yhdysvaltain sekä Kanadan ja Meksikon välillä riittämiin.

Jos Yhdysvaltain ja Meksikon välinen ”muuri” Washingtonin nykyhallinnon aikana todella nousee, siitä tulee pysyvä ongelma, joka varjostaisi myös MM-kisoja.

Kahdeksan vuoden päästäkään ei ole selvää, että MM-kisojen alla ajateltaisiin vain palloa ja sitä potkivia miehiä. Mutta kun kisat alkavat, huomio keskittyy vain oleelliseen niissä ja maailman huolet unohtuvat.

Ehkä siihenkin on joskus oikeus.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt