Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Venäjällä heräsi huoli vankileirihistorian tuhoamisesta

Julkaistu:

Presidentti Vladimir Putinin aikana monet Venäjän arkistot ovat palanneet neuvostoaikaisen salailun tielle.
Venäjällä on noussut kohu uutisesta, jonka mukaan Josif Stalinin aikaisten vainojen ja vankileirien historiaa hävitettäisiin parhaillaan salaisella viranomaismääräyksellä.

Asia nousi esille, kun Magadanin leirillä istuneen Fjodor Tshazovin rekisteröintikorttia ei löytynyt Venäjän sisäministeriön arkistosta. Asiaa selvitelleelle tutkijalle ilmoitettiin, että arkistokortti on tuhottu voimassa olevan viranomaismääräyksen mukaisesti.

Kommersant-lehden mukaan Tshazovin tapaus ei ole ainoa, vaan lehdellä on tiedossa ainakin yksi toinen vastaava tuhoamisoperaatio.

Moskovan Gulag-museon johtaja Roman Romanov on vedonnut jo Venäjän presidentin ihmisoikeusneuvostoon, jotta asia tutkittaisiin ja arvokkaiden historiatietojen katoaminen estettäisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Romanovin mukaan tuhoamisen taustalla on viranomaisten sisäinen toimintaohje vuodelta 2014, jonka olemassaolosta ei ole tähän mennessä tiedetty. Määräyksen mukaan esimerkiksi Gulagin vankileireiltä vapautuneiden ihmisten rekisterikortit ohjattaisiin tuhottavaksi sen jälkeen, kun henkilöt ovat täyttäneet 80 vuotta.

 

Arkistojen sulkeminen on vakava asia, mutta vielä vakavampaa olisi dokumenttien tuhoaminen.

Romanovin mukaan rekisterikorttien tuhoaminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että monien ihmisten leirihistoriasta ei jäisi jäljelle mitään todistetta. Tämä koskisi esimerkiksi niitä henkilöitä, jotka eivät ole kuolleet leirillä, vaan jotka on vapautettu ja joiden rikoshistoria on sittemmin puhdistettu.

Venäjän varasisäministeri Igor Zubov on jo kiistänyt tuhoamisuutisen paikkansapitävyyden. Hänen mukaansa arkistokorteista pidetään hyvää huolta ja mikäli jonkin yksittäisen ihmisen kortti on kadonnut, ne tapaukset pitää selvittää erikseen.

Venäjän nykyisestä ilmapiiristä kertoo kuitenkin paljon se, että Zubovin kiistäminen ei ole vakuuttanut ainakaan vielä kaikkia historiantutkijoita ja poliitikkoja.

Presidentti Vladimir Putinin aikana on harjoitettu voimallista Stalinin maineen palautusta, joten leirikorttien tuhoaminen sopisi monen mielestä liiankin hyvin tähän kuvioon.

Putinin aikana monet arkistot ovat myös palanneet takaisin neuvostoaikaisen salailun tielle. Esimerkiksi suomalaisilla tutkijoilla on ollut vaikeuksia saada viime vuosina monia dokumentteja, jotka olivat vielä 2000-luvun alussa vapaasti käytettävissä.

Arkistojen sulkeminen on vakava asia sinänsä, mutta vielä vakavampaa olisi, mikäli arkistojen suljettujen ovien takana harjoitettaisiin systemaattista dokumenttien tuhoamista.

Vain venäläiset itse voivat pitää huolta siitä, että jonain päivänä heillä on käytössään kaikki materiaali, jonka avulla he voivat käydä läpi oman historiansa mustat ja veriset salaisuudet. Tätä läpikäyntiä Venäjä ei ole vielä tehnyt kuin pintaraapaisulla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt