Pääkirjoitus: Hidasta kuolemaa tekee nyt Oleg Sentsov - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Hidasta kuolemaa tekee nyt Oleg Sentsov

Ukrainalainen elokuvaohjaaja on jo kolmatta viikkoa syömälakossa ja kertoo olevansa valmis kuolemaan Venäjän MM-jalkapallokisojen aikana.

Krimiltä kotoisin oleva Oleg Sentsov tuomittiin 20 vuodeksi vankeuteen Venäjän kansalaisen statuksella, vaikka hän ei ole koskaan ottanut kansalaisuutta vastaan.­

1.6.2018 21:00

Nimi Arkadi Babtshenko iskostui tällä viikolla myös suomalaisten tajuntaan sen jälkeen, kun uutiset kertoivat Kreml-kriittisen venäläistoimittajan joutuneen salamurhatuksi Ukrainassa.

Todellinen julkkis Babtshenkosta tuli viimeistään siinä vaiheessa, kun hän suoritti näyttävän ”ylösnousemuksen” ja ilmaantui ilmielävänä tiedotustilaisuuteen Kiovassa.

Mutta käsi sydämelle, suomalaiset, herättääkö nimi Oleg Sentsov teissä mitään muistikuvia?

Ei olisi ihme, vaikka Sentsovin nimi tuntuisi vieraalta, sillä hänen kohtalostaan on kirjoitettu Suomen mediassa vähän.

Näin siitä huolimatta, että Krimiltä kotoisin oleva ukrainalainen elokuvaohjaaja on istunut Venäjällä vangittuna jo reilut neljä vuotta terroristijohtajaksi tuomittuna.

Tällä hetkellä vaikuttaa kaiken lisäksi siltä, että juuri Sentsov on näistä kahdesta miehestä se, jonka henki on enemmän uhattuna.

Samaan aikaan kun maailma on ihmetellyt Babtshenkon murhalavastusta, Sentsov on jatkanut 14. toukokuuta aloittamaansa syömälakkoa jamalilaisella vankileirillä.

Tänä viikonloppuna Sentsov tulee siis olleeksi kolme viikkoa syömättä, pelkän veden varassa. Häntä ei ole ainakaan toistaiseksi pakkoravittu, mutta hänen kerrotaan suostuneen ottamaan viime päivinä joitain vitamiineja.

Syömälakon ajankohta on tarkkaan harkittu, sillä Sentsov aloitti sen tasan kuukausi ennen Venäjän MM-jalkapallokisoja.

Näin ollen kriittiset hetket hänen selviytymisensä kannalta osuvat juuri 14. kesäkuuta alkavien kisojen aatoksi tai viimeistään kisojen ajaksi, sillä koko maailman urheiluväen huomion keräävä futisjuhla jatkuu heinäkuun 15. päivään saakka.

Sentsovin protesti on siitä erikoinen, että hän ei vaadi vapautta itselleen. Hän on ilmoittanut lopettavansa syömälakkonsa vain siinä tapauksessa, että Venäjän vankiloissa istuvat kaikki 64 muuta ukrainalaista poliittista vankia vapautetaan.

Sentsovin ja hänen tukijoidensa hento toivo perustuu ajatukseen, että presidentti Vladimir Putin saattaisi yrittää kohentaa Venäjän kansainvälistä mainetta MM-jalkapallokisojen alla. Sotshin olympialaisten aattonahan Putin toteutti juuri tällaisen liennytysarmahduksen, kun hän päästi vapaaksi ex-oligarkki Mihail Hodorkovskin ja punkryhmä Pussy Riotin.

Sentsovin vaatimus kaikkien ukrainalaisvankien vapauttamisesta kuulostaa niin rajulta, että toivoa sen toteutumisesta tuskin on. Elleivät Venäjä ja Ukraina pääsisi yllättäen sopimukseen, jossa maat vaihtaisivat vankeja periaatteella ”kaikki vapaaksi meiltä ja kaikki vapaaksi teiltä”.

Lisää arvaamattomuutta tuo se, että Sentsovilla kerrotaan olevan synnynnäinen sydänvaiva.

– Hän kertoi asianajajalleen, että jos hän kuolisi MM-jalkapallon aikana, se auttaisi tuomaan huomiota muiden vankien taistelulle, Human Rights Watchin tutkija Julija Gorbunova kirjoitti.

Krimin kaappausta vastustanut Sentsov kärsii 20 vuoden tuomiota muun muassa aikeesta räjäyttää Leninin patsas Simferopolissa. Hän on kiistänyt kaikki syytteet ja kertonut joutuneensa kidutetuksi.

Euroopan unioni on tuominnut Sentsovin oikeudenkäynnin kansainvälisen oikeuden vastaiseksi. Amnesty International on nimennyt hänet mielipidevangiksi, Memorial-järjestö pitää häntä poliittisena vankina ja esimerkiksi ohjaaja Aki Kaurismäki on vedonnut hänen puolestaan.

Eri puolilla maailmaa järjestetään 1.-2. kesäkuuta mielenilmauksia teemalla #SaveOlegSentsov. Tempauksen organisoijat kertoivat perjantaina IS:lle, että ainakaan toistaiseksi he eivät ole saaneet Suomesta lainkaan yhteydenottoja. Suomen PENin sivuilla kerätään kuitenkin allekirjoituksia Sentsovin tueksi.

MM-jalkapallokisoja ei otettu pois Venäjältä, vaikka sitäkin jossain vaiheessa vaadittiin. Mikä loistava tilaisuus siis koko maailmalle puhua Venäjän kanssa myös heistä, joilla on pallo jalassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?