Pääkirjoitus: Putin päästi Fortumin pälkähästä – vai päästikö? - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Putin päästi Fortumin pälkähästä – vai päästikö?

Fortumin kannalta ikävää on, että Putinin kehut pikemminkin vain alleviivaavat sitä, kuinka riippuvainen suomalainen valtionyhtiö on Kremlin mielipiteestä.

Vladimir Putin kehaisi Fortumin isoja Venäjän-investointeja Ranskan presidentille Emmanuel Macronille Pietarin talousfoorumissa perjantaina.

28.5.2018 21:00

Pietarin talousfoorumin uutisanti oli makoisaa kuultavaa meille suomalaisille, jotka ehdimme keväällä huolestua jo pahan kerran energiayhtiö Fortumin kohtelusta Venäjällä.

Fortumin takuumieheksi asettui ensin presidentti Vladimir Putinin luottomies Sergei Ivanov, joka vakuutti IS:n haastattelussa, että suomalaisten investoinnit Venäjällä ovat turvassa.

Ivanovin mukaan Fortumin mustamaalauksessa Venäjällä oli kyse kilpailijoiden lanseeraamasta ”hölynpölystä” eikä suomalaisilla ole syytä olla huolissaan.

Todellisia sulosointuja suomalaisten korville tarjoili Ivanovin jälkeen itse Putin, joka kehaisi Fortumin Venäjän-investointeja Pietarin talousfoorumin pääistunnossa.

Putin nosti Fortumin nimen yllättäen esille siinä yhteydessä, kun hän yritti todistella Ranskan presidentti Emmanuel Macronille, kuinka turvallinen investointikohde Venäjä on ja kuinka ranskalaistenkin yritysten kannattaisi seurata Fortumin esimerkkiä.

Kohu Fortumin ympärillä alkoi keväällä ekonomisti Mihail Deljaginin kirjoituksesta, joka julkaistiin Rossiiskaja gazetassa eli Venäjän hallituksen virallisessa lehdessä. Deljaginin mukaan Venäjän pitäisi harkita jopa Fortumin voimalaomistusten pakkolunastusta, jotta suomalaisesta valtionyhtiöstä ei pääsisi kehittymään turvallisuusuhkaa Uralille.

Putin vastasi nyt epäsuorasti myös Deljaginille antaen ymmärtää, että hän itse luottaa Fortumiin täysin.

– Me päästimme heidät Siperiassa energiantuottajaksi kaikkein herkimpiin kohteisiimme, muun muassa atomialan piiriin, Putin sanoi viitaten Fortumin toimintaan Siperian ydinteknologiakaupungeissa.

Putinin sana painaa Venäjällä eniten, joten siinä mielessä Fortumin huolten voi sanoa olevan ainakin toistaiseksi ohi. On kuitenkin lukuisia esimerkkejä siitä, kuinka nopeasti Putinin mieli saattaa muuttua, ja silloin kaikki voi kääntyä täysin päälaelleen.

Fortumin kannalta ikävää onkin, että Putinin kehut pikemminkin vain alleviivaavat sitä, kuinka riippuvainen suomalainen valtionyhtiö on Kremlin mielipiteestä. Voisi jopa sanoa, että Putin harjoittaa taidokasta ylistämällä alistamista. Joten mitä mahtaisikaan seurata siitä, jos Putin jonain päivänä keksisikin julistaa, että Fortum on pettänyt hänen henkilökohtaisen luottamuksensa?

Pietarin talousfoorumin julkisissa kehuissa on silti se hyvä puoli, että Putin tuli nostaneeksi Fortumin ikään kuin ulkomaalaisten investoijien malliesimerkiksi Venäjällä.

Jos Fortum kaikesta huolimatta joutuisi tämän jälkeen Venäjän vallanpitäjien hampaisiin, se olisi kaikille ulkomaalaisille sijoittajille signaali siitä, että yksikään heistä ei ole enää turvassa. Tämä signaali kävisi kalliiksi suomalaisille, mutta vielä kalliimmaksi se tulisi Kremlille itselleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?