Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Pääkaupunkiseudun sote-kapinakokous jää mielenosoitukseksi

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Pääkaupunkiseudun valtuustojen yhteinen kapinakokous sote- ja maakuntauudistusta vastaan sai odotetusti suuren julkisuuden, mutta sen laajempi merkitys on huomattavasti sen saamaa näkyvyyttä ohuempi.
Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen päätyivät kaikki kannattamaan lausuntoa, joka vaatii uudistuksen perumista. Kokouksen tunnelma oli jopa hurmahenkinen.

Varsinaiselle soten kapinakenraalille, Helsingin pormestarille Jan Vapaavuorelle (kok) tämä tietenkin sopii. Helsingin omassa kapinakokouksessa reilu kuukausi sitten pormestari ehti jo riehaantua haukkumaan hallituksen joko tyhmäksi tai vastuuttomaksi, jos se ei ota suurten kaupunkien etuja huomioon. Tiistaina Vapaavuori sanoi uskovansa, että yhteiskokouksen päätösten on pakko vaikuttaa hallitukseen ja eduskuntaan.

Vapaavuoren melskaaminen tulee kuin taivaan lahjana Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle ja Sdp:n eduskuntaryhmään puheenjohtajalle Antti Lindtmanille, joka käy jo seuraavia eduskuntavaaleja. Lindtman käyttää Vapaavuorta nyt täysin rinnoin Sdp:n oppositiopolitiikan eduksi.

Lisäksi Vapaavuorta kuunnellessa moni saattaa uskoa, että sote-uudistus rikkoo esimerkiksi Helsingissä jotakin aivan erinomaista, mitä terveys- ja sosiaalipalveluihin tulee. Pelkät uutisotsikot vanhustenhuollosta terveydenhuoltoon kertovat, ettei Helsinkikään nykyisellään mikään paratiisi ole.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

Lindtman käyttää Vapaavuorta nyt täysin rinnoin Sdp:n oppositiopolitiikan eduksi.

Oikeasti valtuustojen yhteiskokouksella ei ole enää mielenosoitusta suurempaa merkitystä. Lakipaketti on jo aivan liian pitkällä, jotta siihen voitaisiin suuria linjamuutoksia tehdä. Ainoa vaihtoehto on koko paketin kaatuminen, mutta se nähdään kesäkuussa. Tällä hetkellä hallituksen esitys näyttää menevän läpi.

Hallituksella on taatusti myös sen verran pelisilmää, että se yrittää hankkia myös opposition ääniä esityksensä taakse. Se tarkoittaa, että esimerkiksi Rkp ja kristilliset voivat vaatia ja saada omia pieniä kädenjälkiään joko itse pakettiin tai sen kylkiäiseksi. Esimerkiksi Rkp saatetaan ostaa uudistuksen taakse lupaamalla Vaasaan sijoitettava pelastushelikopteri tai Vaasan keskussairaalan laajennetun päivystyksen turvaaminen.

Yhteenvetona voi todeta, etta soten suhteen kaikki on yhä ennallaan. Kovin paine kohdistuu aikatauluun. Ratkaisevassa asemassa on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta. Valiokunnan puheenjohtajaa Krista Kiurua (sdp) on syytetty uudistuksen tahallisesta viivyttämisestä. Valiokunnasta kantautuneet uutiset kertovat, että valiokunnan henki ei ole paras mahdollinen – tai itse asiassa kaukana siitä. Kokoomus voi puolestaan selvittää omaa tilaansa puoluekokouksessa Turussa kesäkuussa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lähes 10 vuoden käsittämätön piina: Lappilaisvanhemmat pahoinpitelivät lapsiaan vuosikausia, pitivät nälässä ja estivät heitä liikkumasta

  2. 2

   Mitä tapahtui suosikkiräppärille? Naista ei ole tunnistaa uusista kuvista – fanit hämmentyivät muodonmuutoksesta: ”Oletko se todella sinä?”

  3. 3

   Varo näitä Espanjassa! 7 katalaa ansaa, jotka huijari sinulle virittää

  4. 4

   Ruotsin miljonääriäitiä epäillään varkaudesta – anasti merkkiaurinkolasit luksusliikkeestä: päätyi putkaan Floridassa

  5. 5

   Pituus vaikuttaa älykkyyteen, sanoo tutkimus – katso, kenen tutun älykön kanssa olet samanpituinen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  2. 2

   Tästä 16-vuotiaasta tytöstä tulee miljonääri ennen täysi-ikäisyyttä – sai lapsena ääniroolin, joka muutti hänen elämänsä: Elää hiljaiseloa maaseudulla

  3. 3

   Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

  4. 4

   Suomessa lomaileva tähtinäyttelijä heitti vaatteet päältään ja pelasti hukkuvan eläimen Kaivopuistossa – ”Minulla oli yksi mahdollisuus sukeltaa”

  5. 5

   Kuin herttuatar Catherine! Meghanin ulkonäkö muuttui radikaalisti heti häiden jälkeen – rento tyyli vaihtui tiukkaan nutturaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  2. 2

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  5. 5

   Heikki, 61, jätti puhelimensa autoon – näytölle ilmestyi Suomessa harvinainen varoitus

  6. Näytä lisää