Pääkirjoitus: Pääkaupunkiseudun sote-kapinakokous jää mielenosoitukseksi

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Pääkaupunkiseudun valtuustojen yhteinen kapinakokous sote- ja maakuntauudistusta vastaan sai odotetusti suuren julkisuuden, mutta sen laajempi merkitys on huomattavasti sen saamaa näkyvyyttä ohuempi.
Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen päätyivät kaikki kannattamaan lausuntoa, joka vaatii uudistuksen perumista. Kokouksen tunnelma oli jopa hurmahenkinen.

Varsinaiselle soten kapinakenraalille, Helsingin pormestarille Jan Vapaavuorelle (kok) tämä tietenkin sopii. Helsingin omassa kapinakokouksessa reilu kuukausi sitten pormestari ehti jo riehaantua haukkumaan hallituksen joko tyhmäksi tai vastuuttomaksi, jos se ei ota suurten kaupunkien etuja huomioon. Tiistaina Vapaavuori sanoi uskovansa, että yhteiskokouksen päätösten on pakko vaikuttaa hallitukseen ja eduskuntaan.

Vapaavuoren melskaaminen tulee kuin taivaan lahjana Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle ja Sdp:n eduskuntaryhmään puheenjohtajalle Antti Lindtmanille, joka käy jo seuraavia eduskuntavaaleja. Lindtman käyttää Vapaavuorta nyt täysin rinnoin Sdp:n oppositiopolitiikan eduksi.

Lisäksi Vapaavuorta kuunnellessa moni saattaa uskoa, että sote-uudistus rikkoo esimerkiksi Helsingissä jotakin aivan erinomaista, mitä terveys- ja sosiaalipalveluihin tulee. Pelkät uutisotsikot vanhustenhuollosta terveydenhuoltoon kertovat, ettei Helsinkikään nykyisellään mikään paratiisi ole.

 

Lindtman käyttää Vapaavuorta nyt täysin rinnoin Sdp:n oppositiopolitiikan eduksi.

Oikeasti valtuustojen yhteiskokouksella ei ole enää mielenosoitusta suurempaa merkitystä. Lakipaketti on jo aivan liian pitkällä, jotta siihen voitaisiin suuria linjamuutoksia tehdä. Ainoa vaihtoehto on koko paketin kaatuminen, mutta se nähdään kesäkuussa. Tällä hetkellä hallituksen esitys näyttää menevän läpi.

Hallituksella on taatusti myös sen verran pelisilmää, että se yrittää hankkia myös opposition ääniä esityksensä taakse. Se tarkoittaa, että esimerkiksi Rkp ja kristilliset voivat vaatia ja saada omia pieniä kädenjälkiään joko itse pakettiin tai sen kylkiäiseksi. Esimerkiksi Rkp saatetaan ostaa uudistuksen taakse lupaamalla Vaasaan sijoitettava pelastushelikopteri tai Vaasan keskussairaalan laajennetun päivystyksen turvaaminen.

Yhteenvetona voi todeta, etta soten suhteen kaikki on yhä ennallaan. Kovin paine kohdistuu aikatauluun. Ratkaisevassa asemassa on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta. Valiokunnan puheenjohtajaa Krista Kiurua (sdp) on syytetty uudistuksen tahallisesta viivyttämisestä. Valiokunnasta kantautuneet uutiset kertovat, että valiokunnan henki ei ole paras mahdollinen – tai itse asiassa kaukana siitä. Kokoomus voi puolestaan selvittää omaa tilaansa puoluekokouksessa Turussa kesäkuussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt