Pääkirjoitus: Putin rankaisee jo Venäjän lapsiakin

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Alaikäisiä mielenosoittajia otetaan Venäjällä kiinni kovin ottein ja vankilaan joutuu jopa EU-lipun kantamisesta.
Valokuvat poliisin retuuttamista lapsista levisivät viikonloppuna Venäjän sosiaalisessa mediassa järkyttyneiden kommenttien kera.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin koolle kutsumiin mielenosoituksiin otti osaa huomattavan suuri määrä teini-ikäisiä venäläisiä, jotka halusivat protestoida presidentti Vladimir Putinin valtakauden jatkumista huutamalla: ”Hän ei ole meille mikään tsaari.”

Putinin virkaanastujaiset järjestetään maanantaina 7. toukokuuta, joten Punaisen torin voitonpäivän paraatin hän ottaa vastaan 9. toukokuuta jo uusin valtaoikeuksin.

Yksi lauantaina kiinni otetuista oli 12-vuotias Jegor Prjashnikov, joka joutui poliisin kynsiin Saratovissa. Hän oli protestoinut mielenosoituksessa sitä, että paikallinen kuvernööri oli palkittu ”turvallisten teiden” ylläpidosta, vaikka tosiasiassa alueen tiet ovat huonossa kunnossa.

Poika oli viety poliisiasemalle ja noin tunnin kuluttua paikalle oli saatu hälytettyä pojan isä. Isää vastaan oli kirjoitettu pöytäkirja, jonka mukaan tämä oli rikkonut velvollisuuttaan valvoa ja kasvattaa alaikäistä lastaan.

Navalnyin avustaja Oksana Baulina jakoi puolestaan Twitterissä useita valokuvia, joissa teini-ikäisiä mielenosoittajia viedään poliisiautoihin kovakouraisin ottein. Videoilta paljastui kaiken lisäksi, että alaikäisten kiinni ottaminen ei ollut vahinko, vaan poliisi poimi väkijoukosta tarkoituksella useita teinejä.

Lasten kiinni ottamisella haluttiin luoda selvästikin uutta pelkokerrointa sekä nuorten että heidän vanhempiensa keskuuteen. Edes alaikäisyys ei takaa venäläisille suojaa Putinin valtakoneiston rankaisulta, sillä lapsen sijasta sakkovastuuseen voidaan panna hänen vanhempansa.

Yhteensä lauantaina otettiin kiinni yli 1 600 ihmistä 23:ssa Venäjän eri kaupungissa.

Venäjän viranomaisten yhä kovenevista otteista kertovat myös vapunpäivän marsseista langetetut tuomiot. Esimerkiksi Pietarissa Maksim Razmetov tuomittiin 27 päiväksi vankilaan siksi, että hän oli kantanut Euroopan unionin tähtilippua. Viranomaisten mukaan EU-lippu ei kuulunut hyväksyttyihin marssirekvisiittoihin.

Vadim Tsharushev sai puolestaan 11 000 ruplan eli noin 145 euron sakot Britannian lipun heiluttamisesta. ”Ulkomaalaisten symbolien” kantamisesta otettiin Pietarissa kiinni yhteensä kymmenen vappumielenosoittajaa ja heille kirjoitettiin erilaisia rangaistuksia.

Viesti Venäjän kansalle on selkeä: kuka tahansa voidaan pidättää mistä tahansa teosta, jonka Kreml tulkitsee uhaksi itselleen. Putinin neljäs presidenttikausi alkaa pahaenteisin merkein.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt