Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Ei tullut Venäjältä kiitosta, tuli vain pelottelua

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Pääkirjoitus: Fortum-ryöpytyksen julkaissut Rossiiskaja gazeta oli taistelun eturintamassa myös 2009, kun Venäjä aloitti lapsipainostuksen Suomea kohtaan.
Pidä huivista kiinni, Tatjana oli Aki Kaurismäen legendaarinen road movie vuodelta 1994, juuri Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, jolloin maailma näytti meidän suomalaisten silmiin vielä niin ihanan viattomalta.

Elokuvassa jurot suomalaiset peräkammarinpojat päätyivät Volga-retkelle kahden neuvostoneidon kanssa. Rakkautta oli ilmassa, vaikka elokuvassa ei näennäisesti paljon tapahtunut saati sitten paljon puhuttu.

Suomen Venäjä-politiikan hullunmylly on ollut viime päivinä puolestaan sellaista, että välillä ei tiedä, kenen huivi uhkaa lentää pois päästä ja kenelle jää se ikuisen peräkammarinpojan rooli. Rakkautta on tuskin nimeksikään, mutta kovia puheita sitäkin enemmän.

Viime viikko huipentui siihen, että Venäjän Itämerelle rakentama Nord Stream 2 -kaasuputki sai Suomesta kaikki tarvitsemansa luvat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen viranomaiset ovat pitäneet lupapäätöstä koko ajan ei-poliittisena, mutta Venäjällä ei ole politiikan puuttumiseen uskottu. Tästä näkökulmasta katsoen olisi siis voinut ajatella, että kun himoitut luvat vihdoin tulivat, Venäjältä olisi osoitettu Suomea kohtaan edes jonkinlaista kiitollisuutta?

Näinhän moni suomalainen poliitikko tuntuu yhä ajattelevan. Eli että kun me Suomessa kohtelemme Venäjää reilusti ja hyvin, niin kyllä se Venäjäkin meitä samoin kohtelee.

Ja kattia kanssa!

Juuri kun Nord Stream sai Suomesta toisen lupansa, Rossiiskaja gazetassa julkaistiin kaikkien aikojen hyökkäys suomalaista Fortumia vastaan. Kirjoituksessa Fortumia maalailtiin uhaksi Venäjän turvallisuudelle ja ratkaisuksi esitettiin jopa pakkolunastuksia.

Ekonomisti Mihail Deljagin selitti myöhemmin, että kyse oli hänen omista mielipiteistään. Selitystä on vaikea uskoa sen vuoksi, että Rossiiskaja gazetalla on Venäjällä virallisen lehden asema. Kun Venäjä aloitti vuonna 2009 Suomea vastaan suunnatun lapsipainostuksen, juuri Rossiiskaja gazeta oli taistelun eturintamassa.

Maanantaina duuma laittoi puolestaan vireille uuden vastapakotelain, joka voidaan lakiehdotuksen mukaan suunnata myös muita Venäjä-pakotteisiin liittyneitä maita kuin Yhdysvaltoja vastaan.

Sattumaa tai ei, vastapakotteiden keinovalikoimaan on Venäjällä ehdotettu nyt muun muassa ydinvoimayhteistyön rajoituksia ja ylilentojen lisämaksuja.

Meillä Suomessa kaikki nämä pelottelut nostattavat takuuvarmasti hiuksia, vaikka huivi pysyisikin vielä päässä.

Loppunäytökset ovat yhä näyttelemättä myös ex-agentti Sergei Skripalin myrkytysjupakkaa seuranneista diplomaattikarkotuksista, puolin ja toisin.

Venäjän uho tähtää tietenkin siihen, että Suomi ja muut länsivallat luopuisivat sekä vanhoista että uusista Venäjän vastaisista pakotteistaan.

Maanantaina Washingtonista piti tulla julki uusi sarja Syyriaan liittyviä Venäjä-pakotteita, mutta yllättäen presidentti Donald Trump löi jarrut pohjaan. Nykytilanteessa on pakko pohtia sitäkin, onko Venäjällä hallussaan jokin pelotteluvipu, joka tehoaa todistettavasti jo Trumpiin.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailmankuulu aikuisviihdetähti bongattiin helsinkiläiskahvilassa – aikoo peuhata Suomen tunnetuimman pornokeisarin kanssa: mukana kaksoissisko

  2. 2

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  3. 3

   Arvuutteleva kuulutus sai suut hymyyn Helsingin metrossa – kuljettaja nolasi matkustajan tarkoituksella

  4. 4

   Jaana on 50-vuotiaana elämänsä kunnossa: ”Itsestään huolehtiminen ei vaadi silikoneja ja fitnessiä”

  5. 5

   Sipoossa kaupataan taloa, joka on kuin suoraan suuresta maailmasta: ”Omistaja halusi rakentaa jotain hulppeaa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko sinulla joku näistä laitteista? Viranomainen: Nollaa asetukset, tarkista päivitykset ja vaihda salasana

  2. 2

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  3. 3

   Sipoossa kaupataan taloa, joka on kuin suoraan suuresta maailmasta: ”Omistaja halusi rakentaa jotain hulppeaa”

  4. 4

   Jaajo Linnonmaa täyttää huomenna 40 vuotta – tällainen on ollut miehen matka räsypokkajuontajasta perheenisäksi: Yksi päätös pelasti koko uran

  5. 5

   Seiska: Suosikkijuontaja Kimmo Vehviläinen eroaa vaimostaan alle kaksi vuotta häiden jälkeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  2. 2

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  5. 5

   Heikki, 61, jätti puhelimensa autoon – näytölle ilmestyi Suomessa harvinainen varoitus

  6. Näytä lisää