Pääkirjoitus: Ääniharavat kaikkoavat Uudeltamaalta – satatuhatta ääntä etsii uutta kotia

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Seuraavat eduskuntavaalit järjestään vuoden kuluttua. Se on lyhyt aika, kirjoittaa Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Timo Haapala.
Viimeisen vuoden ajan hallitus on rampa ankka. Se ei enää kummoisia linjauksia vetele, jahka soteuudistus on hoidettu – siis jos on hoidettu. Kun tai jos hallitus saa soten kesäkuussa maaliin, hallituspuolueiden keskinäinen riitely pääsee kunnolla vauhtiin. Kokoomuksen ja kepun välit ovat valmiiksi pakkasen puolella.

Jotkut uskovat, että soten kaatuessa edessä olisi ennenaikaiset vaalit.

Tuskinpa.

Lokakuussa järjestetään maakuntavaalit, jos hallituksen suunnitelmat pitävät. Maakuntavaaleista äänestäjä tuskin innostuu, vaikka syytä olisi.

Mutta ensi huhtikuun eduskuntavaalit kiinnostavat taatusti kaikkia.

Seuraavien vaalien tärkein vaalipiiri on ehdottomasti Uusimaa, kuten aina.

Uudenmaan vaalipiiri ei ole entisensä, kaikkea muuta. Pitkään aikaan Uudellamaalla ei ole ollut yhtä paljon orpoja ääniä jaossa kuin nyt. Tulos on arvaamaton, ja se vaikuttaa koko vaalien tulokseen ratkaisevasti.

Varovaisenkin laskutavan mukaan Uudellamaalla liikkuu noin satatuhatta ääntä ilman uutta isäntää tai emäntää.

Uudeltamaalta valitaan kuten ennenkin 35 kansanedustajaa, ehkä jopa 36. Mutta keitä? Viime vaalien ääniharavat katoavat. Uusille koville nimille on nyt totisesti se kuuluisa sosiaalinen tilaus, hyvistä ehdokkaista on huutava pula. Ongelma tiedetään kaikissa puolueissa, ehdokkaita etsitään.

 

Seuraavien vaalien tärkein vaalipiiri on ehdottomasti Uusimaa, kuten aina.

Pahin tilanne on kokoomuksella.

Kokoomuksen ääniharava viime vaaleissa oli Alexander Stubb 27 129 äänellä. Euroopan investointipankkiin Luxemburgiin siirtynyt Stubb on ehdolla korkeintaan EU-vaaleissa, jos niissäkään. Yhdeksi puolueen perintöprinssiksi mainittu Kai Mykkänen tuskin täyttää Stubbin jättämää aukkoa. Viime vaaleissa Mykkänen sai 6 598 ääntä.

Kaiken kaikkiaan kokoomuksen Uudenmaan piiriaktiiveilla saattaa itku päästä, varsinkin jos he vielä muistelevat, miten Sauli Niinistö sai yli 60 000 äänen potin vuoden 2007 vaaleissa. Ääniharavia ei ole näköpiirissä.

Kokoomuksen riveistä ovat Uudellamaalla hypänneet muihin hommiin Stubbin lisäksi Outi Mäkelä, joka siirtyi Nurmijärven kunnanjohtajajaksi ja Sanna Lauslahti, joka aloitti juuri Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtajana. Hjallis Harkimon suunnitelmat ovat täysin hämärän peitossa. Osa epäilee Harkimon kaavailevan jopa oman puolueen perustamista.

Kyseenalaista on myös, jatkaako sotekapinallinen Elina Lepomäki puolueen riveissä. Eero Lehti ei asetu ehdolle.

Uudellamaalla ratkaistaan myös Sinisen tulevaisuuden oikea poliittinen tulevaisuus. Timo Soini (sin) oli viime vaaleissa koko Uudenmaan ääniharava 29 527 äänellä, mutta Soini on antanut ymmärtää, että hän lähtee ehdokkaaksi EU-vaaleihin – siis jos lähtee.

Jos Soini ei lähde sinisten ehdokkaaksi, puoluetta odottaa kylmä kyyti. Äänen kalastelu jää puolustusministeri Jussi Niinistön ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan Simon Elon varaan. Jytkyä on turha odottaa.

Entä muut?

Rkp:n Carl Haglund sai viime vaaleissa Uudeltamaalta 21 468 ääntä, ja vaalien jälkeen hän hyppäsi suoraan yrityselämään ja paremmille palkoille Sunshine Kaidi New Energy Groupin varatoimitusjohtajaksi. Rkp:ssa kukaan ei näe edes unta Haglundin äänimääristä.

Sdp:ssä ja kepussa on tasaisempaa, kärkiehdokkaat jatkavat. Tosin kepun Anne Bernerin ehdokkuudesta ei ole tietoa, ministerinä Berner lupasi olla vain yhden kauden.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt