Alina

Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Venäjä kokeilee kaikkia rajoja

Julkaistu:

Jos Venäjä teki Skripalien murhayrityksen, ensimmäinen päämäärä oli näyttää, että maan pettureina pitämät eivät ole turvassa missään. Toinen päämäärä oli Putinin kovan imagon vahvistaminen.
Venäjä ryhtyy vastatoimiin, kun Britannia karkottaa 23 sen diplomaattia. Virallisesti Venäjä kiistää osuutensa vakooja Sergei Skripalin ja tämän tyttären Julian murhayritykseen. Presidentti Putinin ivallista asennetta ovat jotkut tulkinneet lähes tunnustukseksi. Totuutta rikoksesta selvittää Britannian poliisi.

Sotilaskäyttöön tarkoitetun hermomyrkyn käyttö Britannian maaperällä olisi loogista jatkoa Putinin kolmannen presidenttikauden piittaamattomuudelle. Krimin anastus ja Ukrainan sota järkyttivät Eurooppaa. Sekaantuminen Syyrian sotaan ei ainakaan rauhoittanut tilannetta Lähi-idässä.

Jos Venäjä teki Skripalien murhayrityksen, ensimmäinen päämäärä oli näyttää, että maan pettureina pitämät eivät ole turvassa missään. Toinen päämäärä oli Putinin kovan imagon vahvistaminen entisestään presidentinvaalikampanjan loppusuoralla. Ajatus on häiritsevä.

Britannian karkotuksia arvostellaan liian lievänä toimena. Monien mielestä tehokkaampaa olisi iskeä Lontooseen asettuneiden venäläisrikkaiden maassa oleskeluun ja omaisuuteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se on vaikeaa osaksi Britannian oman politiikan vuoksi. Lontoosta kehitetään ”Euroopan Singaporea”, finanssibisneksen kansainvälistä keskusta. Hankkeen merkitys korostuu, kun saarivaltakunta valmistautuu jättämään EU:n. Ulkomaalaisten miljardöörien rahan alkuperää ei aina tarpeeksi kysellä. Politiikka lihottaa pankkien kassoja ja nostaa Lontoon kiinteistöhinnat pilviin.

Lontoo vetää upporikkaita muualtakin kuin Venäjältä. Venäläisten rankaiseminen maansa teoista voisi hermostuttaa heitä. Esimerkiksi arabimiljardöörien on helppo kuvitella kuinka joku Lontoossa tapahtunut terrori-isku voitaisiin yhdistää heidän kotimaihinsa. Rikkaiden sijoituksille riittää maailmalla ottajia, jotka takaavat heidän koskemattomuutensa.

On epätodennäköistä, että Venäjään kohdistuvat toimet jäisivät pelkästään Britannian kontolle. Maan läntisten liittolaisten on pakko tarjota muutakin kuin sympatiaa. EU:ssa minitavoite on, että Venäjälle aiemmin asetettuja pakotteita ei ainakaan lähitulevaisuudessa lievennetä.

Yhdysvaltojen ulkopolitiikka kuohuu ulkoministeri Rex Tillersonin potkujen jälkeen. Senkin vuoksi ensimmäiset lausunnot olivat sekavia, mutta Washington asettui lopulta selkeästi Lontoon rinnalle.

Vaikea kysymys on mikä Venäjään oikeasti purisi. Ukrainan vuoksi asetetut talouspakotteetkin ovat taittuneet Putinin propaganda-aseeksi, jolla peitellään itse aiheutettuja talousongelmia. Ydinvallan asemahti tekee sotilaalliset toimet kaikille vaarallisiksi.Silti maailman etu on, että Venäjä saataisiin kunnioittaman kansainvälisen yhteisön sääntöjä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   TMZ: Avicii vietti aikaa jahdilla vain päivää ennen kuolemaansa – poseerasi kuvassa hyväntuulisena juoma kädessään

  2. 2

   Koulutyttöä puukotettiin 37 kertaa – yksi Ison-Britannian pitkäkestoisimmista murhamysteereistä ratkesi 26 vuoden jälkeen

  3. 3

   Austin Powers -elokuvista tuttu Verne Troyer on kuollut 49-vuotiaana

  4. 4

   Kommentti: Avicii on traaginen esimerkki siitä, kuinka kukaan ei neuvo nuoria tähtiä hidastamaan

  5. 5

   Upea kunnianosoitus 28-vuotiaana kuolleelle Aviciille: kirkonkellot soittivat megatähden kappaleita mahtipontisesti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkulapsen viaton piirustus herätti huolen hoitopaikassa – ”Jos päiväkodin täti olisi edes hetkeksi pysähtynyt kuuntelemaan lasta...”

  2. 2

   Palkkamurhaa, huumekauppaa, perätön ilmianto Juicesta... Tällaista oli surmatun palkkamurhaaja Raimo Anderssonin elämä

  3. 3

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  4. 4

   Hjallis Harkimo julkisti liikkeensä – he ovat mukana

  5. 5

   Kommentti: Hjallis Harkimo jatkaa härskiä sumutusta loppuun saakka – tästä kaikesta Jokerien ”myynnissä” on kyse

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  3. 3

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  4. 4

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  5. 5

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  6. Näytä lisää