Pääkirjoitus: Putin heitti varjon Venäjän kansojen ylle

Pääkirjoitus: Putinin tuore lausunto ukrainalaisista, tataareista ja juutalaisista voi toimia signaalina, joka ikään kuin oikeuttaa eri kansallisuuksien vainon.

Venäjän presidentti Vladimir Putin antoi haastattelun NBC-kanavalle.

11.3.2018 21:01

Presidentti Vladimir Putin kiisti NBC-kanavan tuoreessa haastattelussa jälleen kerran Venäjän sekaantumisen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

– Miksi te olette päättäneet, että Venäjän viranomaiset, minä mukaan lukien, olisimme antaneet kenellekään luvan tehdä sitä? Putin kyseli toimittaja Megyn Kellyltä.

Mielenkiintoista oli, että nyt Putin ei yllättäen enää kieltänytkään Venäjän maaperältä tulleen vaalivaikuttamisen mahdollisuutta sinänsä. Hän kiisti jyrkästi enää vain sen, että Venäjän valtiolla olisi ollut asian kanssa mitään tekemistä.

Erikoissyyttäjä Robert Mueller nosti vastikään vaalivaikuttamissyytteet kolmeatoista Venäjän kansalaista ja kolmea venäläistä yritystä vastaan. Kyse on Hillary Clintonin mustamaalaamisesta ja Donald Trumpin kampanjan tukemisesta muun muassa sosiaalisen median valetilien avulla.

– Mitä sitten, vaikka he olisivat venäläisiä? Venäläisiä on 146 miljoonaa. Minua ei voisi vähempää kiinnostaa. He eivät edusta Venäjän valtion intressejä, Putin lateli Kellylle.

Huolestuttavin yksityiskohta tuli seuraavaksi.

– Ehkä he eivät ole edes venäläisiä. Ehkä he ovat ukrainalaisia, tataareja tai juutalaisia, joilla on vain Venäjän kansalaisuus. Sekin pitäisi tarkistaa, Putin heitti.

– Ehkä heillä on kaksoiskansalaisuus tai jopa vihreä kortti. Ehkä heille maksoivatkin amerikkalaiset. Mistä te tiedätte? Minä en tiedä, Putin sanoi.

Virallinen propaganda keskittyi jo neuvostoaikoina korostamaan, kuinka kaikki kansat elävät sovussa ja ovat yhtä arvokkaita monikansallisessa maassa. Vaikka totuus ei ole ollut läheskään näin onnellinen, Kremlin toistelemalla kansojen ystävyyden politiikalla on ollut suuri merkitys Venäjän kansallisuusristiriitojen tyynnyttelijänä näinäkin päivinä.

Nyt Putinin kommentti heittää kuitenkin varjon kaikkien ei-etnisten venäläisten ylle – ja vieläpä juuri ennen maaliskuun 18. päivän presidentinvaaleja.

Putin antaa siis käytännössä ymmärtää, että vain etniset venäläiset ovat ”oikeita venäläisiä”, kun taas muut kansat ja esimerkiksi kaksoiskansalaiset ovat lähtökohtaisesti epäilyttäviä Putininkin silmissä.

Venäjän kielenkäytössä tehdään jo nyt ero sille, onko ihminen russkij (etninen venäläinen) vaiko rossijanin (Venäjän kansalainen). Suomessa venäläinen-sana tarkoittaa sen sijaan asiayhteydestä riippuen joko kansallisuudeltaan venäläistä tai Venäjän kansalaista.

Putinin lausunnosta voi päätellä, että hänen mielestään maailmankin pitäisi alkaa luokitella ihmisiä sen mukaan, ovatko he etnisiä venäläisiä vaiko vain Venäjällä asuvia ”venäjäläisiä”.

Ei olisi ihme, vaikka kaikki Venäjän pienet kansat pelkäisivät tämän jälkeen tulevaisuutensa puolesta. Pahimmillaan Putinin lausunto voi nimittäin toimia signaalina, joka ikään kuin oikeuttaa eri kansallisuuksien vainon.

Yhdysvaltalaisen NBC-kanavan Megyn Kelly haastatteli presidentti Vladimir Putinia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?