Pääkirjoitus: Orpokin joutuu terästäytymään – perhevapaauudistuksen tyssääminen voi tehdä hallituksesta ramman ankan - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Orpokin joutuu terästäytymään – perhevapaauudistuksen tyssääminen voi tehdä hallituksesta ramman ankan

Kokoomus ja keskusta riitelevät perhevapaiden uudistamisen nurin hallituksessa.

13.2.2018 21:00

Sopua ei löydetty maanantai-iltana pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa ja koko hanke lykättiin seuraavan hallituksen murheeksi. Uudistuksen tavoitteena on saada lapsen hoito jakaantumaan tasaisemmin isien ja äitien kesken kiintiöimällä vapaat molemmille. Hanke edistäisi tasa-arvoa, naisten työllistymistä ja parantaisi sitä kautta työllisyysastetta. Suomessa perhevapaita käyttävät pääosin naiset. Jatkossa heidät pitäisi saada nopeammin takaisin työelämään. Keskustalle vapaiden kiintiöinti on vaikea kysymys. Lisäksi puolue ei sulattanut kaavailtua kotihoidontuen leikkaamista. Siksi keskusta laittoi hankkeen jäihin. Riitelevän hallituksen ehkä kannatti näin tehdäkin.

Keskustan ja kokoomuksen näkemykset ovat valovuosien päässä toisistaan: hyvää, rohkeasti lainsäädäntöä uudistavaa hanketta ei kyllä tällä kokoonpanolla olisi saatu eteenpäin.

Perhevapaauudistuksen karahtaminen karille on tappio kokoomuksen puheenjohtajalle valtiovarainministeri Petteri Orpolle. Jos hallitusyhteistyötä lähestyy pelin politiikan suunnasta, jos sitä yleensä mistään muusta suunnasta voi lähestyäkään, kokoomus taipui muutaman kuukauden sisällä jo toisen kerran. Ennen joulua hallitus viilasi sote-uudistusta luopumalla kokoomuksen ajamasta laajasta valinnanvapaudesta terveydenhoidossa. Perustason palveluihin eli terveyskeskustasoisiin palveluihin tulee valinnanvapautta, mutta erikoissairaanhoitoon ei, toisin kuin kokoomus halusi.

Nyt kaatui puolueen ajama perhevapaauudistus. Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo on paistatellut mielipidemittausten johdossa toimivalla taktiikalla: hän on pysynyt poissa poliittisista riidoista. Orpo on esillä harvoin. Yleensä poliittisen räksyttämisen hoitavat muut kokoomusministerit tai kansanedustajat.

Taktiikka on toiminut – tähän saakka. Nyt puheenjohtaja Orpo joutuu ottamaan isompaa roolia puolueensa johtamisessa. Muuten kokoomus näyttäytyy keskustan apupuolueena. Täytyy muistaa, että kokoomuksen ja keskustan riitelyssä marraskuussa 2015 puheenjohtaja Alexander Stubbille kävi loppujen lopuksi huonosti: hän menetti puolueen puheenjohtajan paikan juuri Orpolle seuraavana kesänä.

Marraskuisena yönä kokoomus ja keskusta sitoivat toisensa kohtalonyhteyteen: keskustalle maakuntamalli, kokoomukselle soten valinnanvapaus.

Orpo joutuu terästäytymään hallituksen loppukaudeksi varmistaakseen hyvät vaaliasetelmat.

Keskustan heikko gallupmenestys on jo pakottanut pääministeri Juha Sipilän terästäytymään. Ja tässä piileekin omat vaaransa hallitusyhteistyön kannalta. Kun aikansa puolin ja toisin terästäydytään, hallituksesta tulee toimintakyvytön eli rampa ankka – varsinkin jos kumpikin alkaa jo kulisseissa valmistautua vaalien jälkeiseen hallitukseen demareiden kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?