Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Venäjän vaaleista tuleekin selfiekilpailu

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Nuorten selfiekilpailu on Kremlin yritys nostaa ennalta ohjattujen presidentinvaalien äänestysaktiivisuutta.
Venäjän maaliskuun presidentinvaaleihin on aikaa enää reilut pari kuukautta, mutta jännitettävää niissä ei ole edes Suomen presidentinvaalien vertaa.

Kun todellisia ehdokkaita on vain yksi – Vladimir Putin – ja kaikki muut ovat vain jonkinlaisia etukäteen ohjatun demokratiashow’n roolityön suorittajia, Kremlillä onkin ollut kova työ miettiä, miten kansan saisi ylipäätään vaivautumaan äänestämään.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Kreml on keksinyt yhden viisastenkiven. Venäjän media kertoi vastikään Venäjän aluehallinnoille annetuista ohjeista, joiden avulla vaaleihin aiotaan ”luoda juhlan tuntua”.

Keskeisenä jippona on järjestää nuorille äänestäjille äänestyspaikoilla selfiekilpailu, jonka parhaat otokset palkitaan. Kaavailujen mukaan äänestysuurnille pystytetään erityisiä selfien ottopaikkoja, jonne pääsisi ikuistamaan itsensä sen jälkeen, kun ääni vaaleissa on todistettavasti annettu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eteenpäin pyrkivät venäläisnuoret tajuavat varmasti myös senkin, että onnistunut vaaliselfie saattaa jatkossa nousta arvoon arvaamattomaan vaikkapa työpaikkaa haettaessa tai viranomaisten kanssa asioitaessa. Selfie saattaisi palvella siis hieman samassa roolissa kuin aikanaan olivat pioneerien punaiset huivit: vaaliselfien ottaja viestittäisi täyttäneensä kansalaisvelvollisuutensa nostamalla Putinin uudelleenvalintavaalien äänestysaktiivisuutta.

Vaaliselfiekilpailuun kutsuttaisiin 18-38-vuotiaita äänestäjiä, joilla ei ole veressään neuvostoajoilta periytyvää äänestämisvelvollisuuden rituaalia.

Neuvostoaikoinahan vaaleista tehtiin myös jonkinlaisia kansanjuhlia, vaikka kyse oli vain äänestysrituaaliin osallistumisesta ilman todellisia vaihtoehtoja. Tuolloin ihmisiä houkuteltiin uurnille esimerkiksi järjestämällä äänestyspaikoille sellaisten harvinaisten ruokaherkkujen myyntiä, joita ei muuten arkena kaupasta saanut edes tiskin alta.

Näitä Venäjän presidentinvaaleja leimaa myös yksi pieni, mutta kuvaava kuriositeetti. Maaliskuun 18. päivänä 2018 uurnille astuvat 18-vuotiaat ensikertalaisäänestäjät ovat nimittäin syntyneet ja eläneet koko elämänsä Putinin Venäjällä.

Putin ryhtyi hoitamaan presidentin tehtäviä ensi kerran Boris Jeltsinin yllätyseron jälkeen 31.12.1999, mutta sitä ennen hän oli johtanut Venäjää jo pääministerin ominaisuudessa kesästä 1999 lähtien. Jo nyt Putin on maansa pitkäaikaisin johtaja heti Josif Stalinin jälkeen, jos mukaan lasketaan myös hänen pääministerikautensa.

Venäjän keskusvaalilautakunta suorittaa parhaillaan presidentinvaaleihin ilmoittautuneiden ehdokkaiden karsintaa kovalla kädellä, ja siinä pelissä konstit ovat tunnetusti monet.

Tuoreimpana käänteenä Venäjän korkein oikeus päätti, että ehdokas voidaan sulkea pois vaaleista, mikäli hän ei ole ilmoittanut maansa viranomaisille ulkomaalaisen oleskelulupansa päättymisestä asiamukaisella tavalla. Näin saatiin suljettua ulos vaaleista pietarilainen liikemies Aleksandr Tshuhlebov, joka oli perunut varta vasten Suomen oleskelulupansa päästäkseen ehdolle.

Venäjä nykyiseen yltiöisänmaalliseen linjaan sopii hyvin, että jopa sellainen ihminen on nykyisin epäilyttävä, jolla on joskus ollut oleskelulupa ulkomaille. Tässä valossa hieman tosin särähtää korvaan se, että vaalien selfiekisan palkinnoiksi on kaavailtu iPadeja ja iPhoneja - eli siis yhdysvaltalaisen teknologian huippubrändituotteita, joiden korvaaminen kotimaisilla ”tuonninkorvikkeilla” ei ole edennyt Venäjällä vielä kovin onnistuneesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt