Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Väyrynen sähköistää vaalikamppailua – Trump-tyyppiseksi ilmiöksi matka on liian pitkä

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen ensimmäinen julkinen esiintyminen ehdokkaana Ilta-Sanomien Presidentinvaalimessuilla Sanomatalon Mediatorilla maanantaina osoitti, että muiden kannattaa olla varuillaan – jopa gallupsuosikki presidentti Sauli Niinistön.
Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen ensimmäinen julkinen esiintyminen Ilta-Sanomien Presidentinvaalimessuilla Sanomatalon Mediatorilla maanantaina osoitti, että kilpailijoiden kannattaa olla varuillaan – jopa gallupsuosikki presidentti Sauli Niinistön. Väyrysen esiintyminen kiinnosti. Politiikan erikoistoimittajan Timo Haapalan luotsaama tentti veti paikalle runsaasti yleisöä, lisäksi se oli ylivoimaisesti katsotuin IS:n verkkosivuilla päivän aikana lähetetyistä tenteistä.
  • Voit katsoa tentin tästä:

Väyrysen nimessä on edelleen vetovoimaa, ja sen tietää Väyrynen itsekin. Väyrysen kampanjan pahin uhkaaja on Väyrynen itse. Ei näytä hyvältä, että keskustan kunniapuheenjohtaja ja moninkertainen ministeri kannattaa ensin Sauli Niinistöä, mutta kääntää kelkkansa kesällä ja lähtee keräämään kannattajakortteja omalle valitsijayhdistykselleen. Politiikassa puhutaan takin käännöstä. Väyrysen menettely täyttää takin käännöksen kriteerit täysin. Väyrysen yksi päämaaleista on Niinistö. Väyrynen on ymmärtänyt, ihan oikein, olevansa ulkopolitiikassa ainoa varteenotettava vastustaja istuvalle presidentille. Väyrysen yli neljäkymmentä vuotta kestänyt poliitikon ura antaa hänelle mahdollisuuden haastaa Niinistö. Muilla ehdokkailla poliittinen muisti on lyhyt. Totuuden nimissä täytyy sanoa, että Väyrysellä se on kyllä pitkä, mutta myös kovin valikoiva.

Väyrynen on ollut ulkoministeri eli ihan oikeasti tehnyt ulkopolitiikkaa ja tavannut valtionpäämiehiä. Se antaa uskottavuutta, jota vaikkapa ehdokas Laura Huhtasaarella (ps) ei ole. Väyrynen on monissa politiikan keskusteluissa marinoitunut poliitikko, joka hallitsee väittelyn ja on jopa niissä kotonaan. Väyrynen uskaltaa haastaa, toisin kuin vaikkapa vihreiden Pekka Haavisto, jonka osaaminen ulkopolitiikassa on varmasti Väyrysen luokkaa, mutta hän ei halua kampittaa vastustajiaan, ei ainakaan lennokkaalla retoriikalla. Lennokas retoriikkaa ei ole ollut Väyryselle koskaan ongelma.

Nyt Väyrynen on virallisesti mukana vaalitaistelussa. Hänen sijoittumisensa kannatusmittauksissa kiinnostaa. Niitä julkaistaan lähiviikkoina. Kun vaaleissa on tällä hetkellä yksi ylivoimainen ehdokas eli Niinistö, Väyrysen muutaman prosentin kannatuskin on jo Väyryselle voitto. Nyt on keskeistä, miten Väyrynen pelaa kampanjapeliään. Onko hänen päämaalinsa kuitenkin keskustan ehdokas Matti Vanhanen? Riittääkö Väyryselle Vanhasen kylvettäminen, joka taas olisi Väyrystä hyljeksivälle pääministeripuolueelle katastrofi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itse asiassa Vanhanen joutuu tekemään hartiavoimin pitääkseen Väyrysen takanaan. Väyrynen on – sanan mukaisesti – oka keskustan lihassa.

Toinen mahdollisuus on, että Väyrynen hamuaa protestiääniä yli puoluerajojen. Nykypäivän vaalikamppailussa Väyrysestä voi tulla yhtäkkiä sosiaalisen median avulla ilmiö, jossa kansalaiset näkevät mahdollisuuden napauttaa politiikan eliittiä. Suomessa ollaan vielä kaukana Donald Trumpin tai Emmanuel Macronin kaltaisista vaali-ilmiöistä. Päinvastoin. Suomessahan puhutaan ilmiönä istuvasta presidentistä ja hänen kannatuksestaan, ja vaaleihin on enää aikaa puolitoista kuukautta.

Väyrynen oli kuusi vuotta sitten keskustan ehdokkaana lähellä päästä toiselle kierrokselle. Hän hävisi niukasti vihreiden Pekka Haavistolle, ja Väyrysen pettymys oli valtava, kun tulos selvisi. Väyrysen uusi nousu ei näytä todennäköiseltä. Mitä kauemmaksi aika vie Väyrysen suuruuden ajoista, sitä mukaa hupenee kannattajajoukko. Monelle nuoremmalle äänestäjälle Väyrynen ei enää sano mitään. Väyrysen mielipiteistä ja linjauksista voi olla montaa mieltä, mutta yksi asia on varma.

Aneeminen ja väritön vaalikamppailu saa tervetullutta potkua Väyrysestä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt