Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Trump leikkii ruutitynnyrillä Lähi-idässä – näin Venäjä hyötyy

Julkaistu: , Päivitetty:

Pääkirjoitus
Presidentti Donald Trump hämmästytti maailmaa ilmoittamalla, että Yhdysvallat siirtää lähetystönsä Jerusalemiin.
Siirtopäätös on ollut voimassa vuodesta 1995. Kukaan Yhdysvaltain presidentti ei ole uskaltanut laittaa sitä toimeen – ennen Trumpia. Lähi-idän ruutitynnyrissä päätös oli sama kuin olisi heittänyt palavan tulitikun bensa-astiaan. Lähetystön siirto merkitsisi sitä, että Yhdysvallat käytännössä hyväksyisi Israelin miehityksen Jerusalemissa ja sen, että Jerusalem on Israelin pääkaupunki. Israelin armeija valtasi Länsirannan ja Itä-Jerusalemin kuuden päivän sodassa 1967.

Sen jälkeen alueelle on yritetty neuvotella rauhaa ja ratkaista palestiinalaisten asemaa, huonolla menestyksellä. Trump lupasi, että rauhanprosessikin etenee. Tosin arabimaiden ja palestiinalaisten reaktioista päätellen Trumpin toive on jäämässä tyhjiksi sanoiksi. Trump lupaili presidenttikautensa alussa järjestää rauhan Israelin ja palestiinalaisten välillä. Asiaa piti hoitaa Trumpin vävy Jared Kushnerin: rauhanneuvottelut eivät ole kuitenkaan edenneet. Palestiinalaisten kommenteissa Trumpin päätöstä kuvattiin sodan julistukseksi ja kuoleman suudelmaksi rauhanprosessille. Lähi-idän rauhanponnistelut voivat silti jatkua normaalistikin. Lähetystö ei siirry Tel Avivista Jerusalemiin huomenna eikä vielä ensi vuonnakaan. Saattaa olla, että Yhdysvalloissa ehtii presidenttikin vaihtua ennen lopullista siirtymistä ja sitten tilanne voi olla taas toinen.

Nyt alueella pelätään levottomuuksia ja raketti-iskuja, eikä pelko ole mitenkään turha. Palestiinalaisen Hamas-järjestön johtaja lietsoikin jo uutta kansannousua eli intifadaa syyttämällä Yhdysvaltoja Israelin sionistisen politiikan tukemisesta. Uutta Lähi-idän ulkopuolelle suunnattua terroriaaltoa tuskin on tulossa ahtaalle ajetun Isis-järjestön kampanjan lisäksi. Silti amerikkalaisten siviilien ja sotilaiden on syytä olla varuillaan. Uhkauksia iskuista on jo annettu.
  • Video: Trump ilmoitti, että Yhdysvaltain lähetystö siirretään Tel Avivista Jerusalemiin

Yhdysvaltain päätöksellä on monenlaisia seurauksia Lähi-idässä ja Euroopassa. Euroopassa ehdittiin jo iloita siitä, että vaalikamppailussaan ärhäkkäänä esiintynyt Trump ei ole toteuttanut tai ei ole pystynyt toteuttamaan kaikkia lupaamiaan kauhukuvia. Yhdysvallat ei ole vetäytymässä Euroopan puolustamisesta ja Natosta, vaan pitää järjestöä edelleen tärkeänä. Sen sijaan täysin puskista tullut Lähi-idän politiikan äkkikäännös voi aiheuttaa särön suhteisiin. Lähetystön siirtopäätös on varovaisin sanan kääntein tuomittu sekä Ranskassa että Britanniassa eli maissa, joissa asuu merkittävä muslimiväestö. Trump ikään kuin kirkastaa Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa, mutta näin tehdessään, hän heittää eurooppalaisten liittolaistensa päälle mustan varjon. Useat Yhdysvaltain liittolaisina tunnetut arabimaat ovat huolestuneina pyytäneet Trumpia pyörtämään päätöksensä, ja palaamaan perinteiseen tapaan tehdä Lähi-idän politiikkaa neuvotteluiden kautta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suurvaltapolitiikan kannalta Yhdysvaltain päätös toteutuessaan voi olla tuhoisa Yhdysvalloille itselleen. Lähi-idässä isompaa jalansijaa etsivät Venäjä hyötyy Trumpin siirtymisestä entistä selkeämmin Israelin leiriin. Venäjä ja Nato-maa Turkki ovat jo löytämässä toisensa, mutta Trumpin päätöksen jälkeen myös Yhdysvaltain hyvät suhteet Saudi-Arabiaan voivat romuttua. Ja Venäjä käyttää varmasti tilannetta hyväkseen: valtatyhjiö täyttyy.

Trump ei ehkä lähetystön siirtopäätöstä tehdessään miettinyt tarpeeksi pitkälle sen seurauksia – mikä sinänsä, Trumpin kyseessä ollessa, ei ollut yllättävää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt