Euroopassa riittää yhä petoja

24.11.2017 6:00

Kenraali Ratko Mladic tuomittiin elinkautiseen Srebrenican kansanmurhasta ja muista rikoksistaan. Srebrenicassa surmattiin jopa 8 000 Bosnian muslimimiestä ja -poikaa. Tekoa on hirvittävimpiä koko Euroopan sotien synkässä historiassa.

Serbiassa Haagin sotarikosoikeusistuimen puolueettomuudelle riittää epäilijöitä. Maailmalla sen toimintaa on enemmän kiitetty. Srebrenican murhat tehtiin liki julkisesti, eikä Mladicin vastuusta koskaan ollut epäselvyyttä. Hänen tapauksensa uskotaan jäävän viimeiseksi merkittäväksi tuomioksi Jugoslavian hajoamissodista, joiden päättymisestä on kohta 20 vuotta.

Jugoslavian sodat tulivat shokkina Euroopalle. Berliinin muuri oli juuri murtunut ja kylmä sota päättynyt. Uskottiin, että uusia sotia ei Euroopassa nähtäisi. Niin tosin uskottiin myös ensimmäisen ja toisen maailmansodan jälkeen. Ja uskottiin taas Jugoslavian sotien jälkeen.

Niin ei käynyt. Ukrainan sota ei ole ollut yhtä tappava kuin Jugoslavian sodat. Yksittäistä Srebrenican kaltaista hirmutekoa ei ole tapahtunut, monta pienempää hirmutekoa kyllä. Käytännössä sodan toinen osapuoli on mahtava Venäjä. Ei ole todennäköistä, että suurimpia syyllisiä saataisiin koskaan tuomiolle. Euroopan portilla Lähi-idässä sodat käyvät vain julmemmiksi, mistään säännöistä ei piitata.

Oikeuden idea on, että kenraalien ja poliitikkojen pitää kantaa vastuu hirmutöistä kuten tavallistenkin rikollisten. Harvalle maailman tyrannille ja veriselle kenraalille on silti näin nykypäivänäkään käynyt. Hirmutekojen syyllisistä osa on fanaatikkoja, joita ajaa kansallismieli, aate tai uskonto. Itsemurhapommittaja ei oikeuden tuomiota pelkää, ei usein hänen isäntänsäkään.

Silti oikeuttaa pitää yrittää jakaa. Muuten katoaa viimeinenkin illuusio kansainvälisestä yhteisöstä. Hirmutekojen tekijöitä pitää metsästää ja heidät pitää viedä oikeuteen, jossa ratkaisevat lait, ei vain sokea kosto.

Ratko Mladicille tämä toteutui. Ainakin vielä tämän kerran kävi näin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?