Pääkirjoitus

Saudi-Arabia horjuttaa Lähi-itää

Julkaistu:

Kruununprinssi Mohammed bin Salmanin nousua Saudi-Arabian todelliseksi vallankäyttäjäksi tervehdettiin lännessä ensin ilolla. Nyt Saudi-Arabian holtiton politiikka johtaa vaarallisiin tilanteisiin.

Vasta 32-vuotias Mohammed bin Salman syrjäytti kruununperijänä vanhemman serkkunsa kuningassuvun monimutkaisessa valtapelissä. Hän puhui uskonnollisen kurin höllentämisestä ja talouden avaamisesta. Lännen pörsseissä innostuttiin ajatuksista jättimäisen öljy-yhtiö Saudi Aramcon tulosta niiden listoille.

Kruununprinssi käynnisti valtansa turvaksi suuret puhdistukset. Niiden merkittävimmät uhrit ovat toistaiseksi onnekkaita, sillä he ovat arestissa loistohotellissa, eivät vankiselleissä.

Saudin-Arabia on sekaantunut Jemenin sisällissotaan ja pyrkii eristämään kilpailijansa Qatarin. Kumpikin seikkailu on hankala. Jemenin huthi-kapinalliset ovat ampuneet ohjuksia Saudi-Arabiaan, joka syyttää siitä Irania.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kamppailuun Iranin kanssa liittyvät Libanonin pääministerin Saad al-Haririn oudot vaiheet. Pääministeri ilmoitti eroavansa kesken vierailunsa Saudi-Arabiassa. Väitetään, että häntä pidetään siellä arestissa väkisin. Jos al-Hariri ei lupausten mukaan ilmaannu lauantaina Pariisiin, tilanne hänen kotimaassaan kärjistyy.

Sunnien Saudi-Arabian ja shiojen Iranin kilpailussa on kyse sekä nyky-ajan valtapolitiikasta että Islamin suuntausten tuhatvuotisesta kiistasta.

Saudi-Arabia on Yhdysvaltain tärkein liittolainen Lähi-idässä. Presidentti Trump kuuluu johtajiin, jotka joutuivat kruununprinssin pauloihin. Hyväuskoisuuden hinta voi olla kallis.

Saudi-Arabian seikkailupolitiikka lisää jännitteitä Lähi-idässä, jonka suuressa osassa on jo käynnissä kaikkien sota kaikkia vastaan. Uusien pienien sotien lisäksi vaarana on Saudi-Arabian ja Iranin suora yhteenotto. Sen rinnalla terroristijärjestö Isisin kanssa käydyn sodan kauhut kalpenisivat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvallat sekaantuisi sotaa vääjäämättä. Valtavat pakolaisvyöryt koettelisivat Euroopan uusien piikkilanka-aitojen kestävyyttä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt