Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Perheväkivallan uhria suojeltava tehokkaammin

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Porvoon murhenäytelmä on käynnistänyt keskustelun perheväkivallasta ja lastensuojelun tilasta Suomessa.
38-vuotiaan miehen epäillään puukottaneen kolmivuotiaan tyttärensä leikkipuistossa maanantaina. Ennen murhenäytelmää vanhemmilla oli käynnissä kiista huoltajuudesta. Tytön äiti oli hakenut miehelle elokuussa laajennettua lähestymiskieltoa. Prosessi oli kesken, mutta poliisi oli määrännyt miehelle väliaikaisen lähestymiskiellon. Sillä ei kuitenkaan ollut toivottua vaikutusta, vaan tilanne päättyi lapsen kuolemaan. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi torstaina teosta epäillyn miehen.

Selvä asia on, että yhteiskunnan turvajärjestelmät eivät toimi, jos viattomat lapset joutuvat toistuvasti perheväkivallan kohteiksi. Aikaisempienkin tapausten jälkeen poliitikot, media ja viranomaiset ovat käynnistäneet aiheesta laajan yhteiskunnallisen keskustelun. Tampereen yliopiston dosentin Matti Rimpelän (IS 16.11.) kanssa voi olla samaa mieltä: kovin nopeasti asia kuitenkin unohtuu ja kiinnostus lopahtaa – valitettavasti.

Lapsiin kohdistuva väkivalta on kieltämättä vaikea asia hallita. Viranomaiset eivät välttämättä tiedä puolisoiden tilanteesta ennen kuin on myöhäistä. Avun hakemisen kynnys on korkealla. Perheet yrittävät hoitaa asioitaan itse, ja juuri tässä vaiheessa lapsista tulee pelinappuloita. On myös tapauksia, joihin lastensuojeluviranomaiset, poliisi ja oikeuslaitos ovat päässeet käsiksi, mutta silloinkaan toimenpiteet eivät ole aina riittäneet estämään veritekoja. Hyvä kysymys on, onko lähestymiskiellon rikkomisen rangaistustaso nykyisellään tarpeeksi kova. Tosin äärimmäisiin ratkaisuihin päätynyt tekijä tekee tekonsa, vaikka tiedossa olisi kovakin tuomio.

Lähestymiskielto ei ole riittävä pelote sinänsä. Uhrin suojaamiseksi täytyy tehdä enemmän. Silloin kun uhri pyytää apua, viranomaisten pitäisi päästä nopeammin asiaan kiinni ilman monimutkaisia ja aikaa vieviä oikeusprosesseja. Tiedon on kuljettava viranomaiselta toiselle, viranomaisten täytyy pystyä tekemään heti uhka-arvio ja ryhtyä sen mukaisiin, uhria suojeleviin toimenpiteisiin.