Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Suursotaharjoitus nauttii laajaa tukea

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Ilta-Sanomat, Paasikivi-seura, UKK-seura ja Suomen YK-liitto järjestivät presidentinvaalitentin maanantai-iltana Helsingin yliopiston juhlasalissa.
Tällä kertaa tenttiin oli ladattu rahtusen verran enemmän dramatiikkaa. Viime viikolla Suomessa keskusteltiin puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) aloitteesta järjestää Suomessa suursotaharjoitus, johon tulisi joukkoja Euroopasta ja Yhdysvalloista. IS kertoi perjantaina, että aloite yllätti myös presidentti Sauli Niinistön. Häntä ei oltu informoitu asiasta.

Ulkopuoliselle saattoi syntyä kuva, että ministeri sooloili ja poliittinen päätöksenteko oli jollakin tavalla – jos ei hukassa niin ainakin epäselvässä tilassa.

Tentissä ei oikeastaan tullut mitään uutta viime viikon keskusteluun. Niinistö myönsi, ettei tiennyt aloitteesta etukäteen, mutta korosti, että mitään vahinkoa ei ole tapahtunut.

Asia käsitellään normaalin käsittelyjärjestyksen mukaan, ja ensimmäisen kerran siihen otetaan kantaa joulukuussa. Hieman yllättävää keskustelussa oli se, että muut ehdokkaat tarttuivat kilvan nimenomaan ministerin sooloiluun ja poliittisen päätöksentekojärjestelmän aukkoihin. Sen sijaan itse harjoituksesta ei tullut selkeää irtisanoutumista. Vasemmistoliiton Merja Kyllönen vastustaa EU:n sotilasbudjetin kasvattamista, ja siitä saattoi päätellä, että hän ei kannata suursotaharjoitusta, mutta se ei kyllä tullut pontevasti esiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muiden maiden sotakaluston rantautuminen Suomeen 2020 on enemmän todennäköistä kuin epätodennäköistä. Tästä voi siis päätellä myös sen, että Suomen turvallisuuspoliittinen linja harjoitella kenen kanssa haluaa ja missä haluaa on laajalti hyväksytty – ainakin nyt mukana olevien ehdokkaiden mielestä.

Sauli Niinistön 12 vuoden takainen pohdiskelu eurooppalaisesta puolustuksesta on Niinistön mukaan nyt jälleen ajankohtainen. Hän oli ikään kuin muita edellä visiossaan: Euroopan pitää vahvistaa omaa puolustustaan. Tosin Niinistön aikaisempi pohdiskelu saattoi olla ehkä enemmän suojautumista herkältä keskustelulta Nato-jäsenyydestä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt