Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Brittien brexit-sekoilu paljasti kansanäänestyksen ongelmat

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Britannian EU-eron sinetöineestä kansanäänestyksestä on puolitoista vuotta.
Varsinaiset neuvottelut aloitettiin keväällä. Neuvotteluiden alkua juhlistettiin näyttävästi Brysselissä salamavalojen ja tv-lamppujen loisteessa: Britannia lähti matkalle ulos EU:sta. Sen jälkeen on ollut hiljaisempaa.

Neuvotteluja on nyt kuusi kierrosta takana – Britannia ei ole saanut edes omia neuvottelutavoitteitaan selviksi, konservatiivipuolue on hajalla ja sisäpoliittinen kriisi näyttää vaanivan nurkan takana. Brexit-äänestyksen jälkeen pääministeriksi tulleen konservatiivien Theresa Mayn uskottavuus on koetuksella, eikä vähiten erilaisten ministeriskandaalien takia: puolustusministeri Michael Fallon ja kehitysyhteistyöministeri Priti Patel ovat eronneet tehtävistään. Myös ulkoministerin ja brexitia voimakkaasti ajaneen Boris Johnsonin asema horjuu varomattomien lausuntojen takia.

Kun Britannia äänesti brexitista kesäkuussa 2016, kukaan ei tiennyt, mitä se käytännössä tarkoittaa. Kyse oli mielikuvista ja mutu-tuntumasta. Eron realismi alkaa vasta nyt hahmottua brittipoliitikoille, mutta paluuta ei ole, ei ainakaan ilman poliittista myrskyä.

Brexitin vaikeus on hyvä muistutus siitä, että kansanäänestyksellä voi olla myös tuhoisia seurauksia. Demokratiassa isot päätökset pitää valmistella hyvin ja harkiten, ja kansan valitsemat poliitikot tekevät päätöksen poliittisella vastuullaan. Britanniassa kaikki menee nyt päinvastoin: ensin kansanäänestys, sitten päätös EU-erosta ja paniikkineuvottelut päälle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aika alkaa loppua. Neuvotteluissa pitäisi saada viimein tuloksia. Mielenkiintoista onkin nähdä, hajoaako Britannian hallitus ennen neuvottelutulosta. Mitä tilalle? Työväenpuolueen edustama oppositio on yhä henkitoreissaan ja kannatus matelee. Näyttää siltä, että suurin osa briteistä ei tiedä, mitä valtakunnassa on oikein tapahtumassa. Eivätkä sitä näytä tietävän valtaapitävätkään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt