Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Husin ongelmien pitäisi pelästyttää pahanpäiväisesti

Julkaistu:

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä (Hus) vaivasi alkuviikosta vakava tietoliikennehäiriö. Esimerkiksi tiistaina illalla Husin päivystyspisteet toimivat kynän ja paperin avulla, sillä sähköisiä järjestelmiä ei voinut käyttää. Hetkittäin osa puhelimistakaan ei toiminut. Koska tietoja ei voitu välittää sähköisesti, ne kirjoitettiin käsin, jonka jälkeen tietoja toimitettiin perille faksilla tai juosten, kertoi sairaanhoitaja Tarja Puolamäki (HS 7.11.) Ei ole vaikea ymmärtää, miten haavoittuvaiseksi tämä toiminnan tekee. Husiin kuuluu 21 sairaalaa.

Laajan tietojärjestelmähäiriön syyksi paljastui lopulta kaksi yhtä aikaa tapahtunutta vikaa.

Syksyltä on toinenkin esimerkki siitä, miten haavoittuvainen järjestelmä on. Lääketukku Oriola vaihtoi syyskuun alkupuolella toiminnanohjausjärjestelmää. Aivan suunnitellusti. Oriola oli ilmoittanut apteekeille etukäteen, että kannattaa varautua päivän toimituskatkokseen. Asiat menivät kuitenkin pahasti pieleen ja meni viisi viikkoa ennen kuin lääketilaukset kulkivat edes suunnilleen aikataulussa. Kriittisimpinä päivinä Oriola lähetti lääkkeitä taksilla ympäri maata ja apteekkarit ajelivat hakemassa lääkkeitä lähiapteekeista ja jossain päin maata kuljettivat lääkkeitä asiakkaille kotiin.

Kahden kuukauden aikana Suomen lääkehuollossa on ollut vakava häiriö ja maan suurin sairaanhoitopiiri on toimittanut tietoja perille pahimmillaan juosten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näillä tiedoilla sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta, sotea, kiirehtivien pitäisi hätkähtää. Sote tuo mukanaan suuria tietojärjestelmäuudistuksia. Valinnanvapaudessa tietojen pitää kulkea potilaan mukana. Täysin aukottomasti. Yhdestä järjestelmästä toiseen, julkiselta puolelta yksityiselle ja takaisin, kaikissa mahdollisissa tietojärjestelmissä. Koska kuten Husin ongelmat osoittivat: jos kirurgilla ei ole riittävästi tietoa, kun potilastietojärjestelmää ei saada auki, leikkausta siirretään. Näissä päätöksissä on kyse ihmisten hengestä. Yksikin matkalla hukkunut tieto voi olla se elintärkeä. Husin ongelmien pitäisi soittaa kovaa hälytyskelloja.