Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Sotaharjoituksista paljastava väittely – ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtamisessa ongelmia

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin) aloite Suomessa järjestettävistä suursotaharjoituksista kirvoitti liikkeelle vilkkaan keskustelun sekä harjoitusten tarpeellisuudesta että ulko- ja turvallisuuspolitiikan päätöksentekojärjestelmästä Suomessa.
Kriitikoiden mielestä Niinistö tekee sotaharjoituksista linjauksia omin päin, isoilla saappailla.

Sotaharjoitusaloitetta ei sinänsä vastusteta, mutta päätöksentekoprosessia ihmetellään. Pitäisikö asian poliittinen linjaus käsitellä hallituksen ja presidentin yhteisessä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa (utva) vai eduskunnan puolustusvalokunnassa? Ilmeisesti liian moni poliitikko luki Jussi Niinistö ehdotuksesta lehdestä.

Ulospäin tilanne näyttää omituiselta. Kun osa poliitikoista vasta on tekemässä linjauksia koko suursotaharjoituksen tarpeellisuudesta, puolustusministeri on jo suurin piirtein kutsumassa Yhdysvallat ja puoli Eurooppaa Suomeen. Onko puolustusministeri ylittänyt toimivaltuutensa? Ei varmaankaan. Ministeriö ja pääesikunta suunnittelevat sotaharjoituksia tulevaisuuteen. Se kuuluu niiden tehtäviin. Suomen linja on harjoitella yhdessä Ruotsin ja Natoon kuuluvien maiden kanssa, siksi isokin harjoitus lienee paikallaan.

Suomi harjoittelee jo nyt muiden maiden armeijoiden kanssa sekä kotona että ulkomailla, ja on mukana paljon suuremmissakin harjoituksissa, joissa testataan joukkojen yhteistoimintaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, itsekin suursotaharjoituksia ehdottanut Ilkka Kanerva sanoi A-studiossa (Yle 7.11.), että kyse ei voi olla ”Jussi Niinistön kotiteatterista”.

Ei niin, mutta siltähän se vähän näytti.

Niinistön toimeliaisuus nosti pintaan johtamisen ongelmat, joita on pidetty piilossa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vastaavat poliitikot eivät näytä edes itse tietävän, missä suursotaharjoituksen poliittiset päätökset pitäisi tehdä: ministeriössä, eduskunnassa vai utvassa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja ulkoministeri Timo Soini (sin) ovat olleet hiljaa. Isot poliittiset linjaukset on jätetty Jussi Niinistön huoleksi. Linjaukset on syytä saada kuntoon vuoteen 2020 mennessä. Silloin ensimmäisten monikansallisten joukkojen pitäisi saapua harjoitukseen, jonka nimi voisi olla – mitä suurimmassa määrin – ”Jussi”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt