Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Veroparatiisien toivoton jahti

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Paratiisin paperit -nimellä kulkeva tietovuoto kiihdytti maanantaina jälleen keskustelua veronkierrosta ja veroparatiiseista, joita käytetään hyväksi verosuunnittelussa – laillisesti tai laittomasti.
Paratiisin paperit sisältävät 13,4 miljoonaa dokumenttia, yhtiöiden sisäisiä asiakirjoja, sähköposteja, laina, leasing- ja muita sopimuksia sekä osakasluetteloita ja yritysten omistajiin liittyviä tietoja.

Vuoto on samanlainen kuin puolitoista vuotta sitten globaalissa julkisuudessa liikkuneet Panaman paperit. Papereihin on perehtynyt Yle, joka aikoo julkaista lähiviikkoina juttuja tietovuotoon liittyvistä suomalaisista lonkeroista.

Veroparatiisit ovat olleet viime vuosien ja vuosikymmenien kestoaihe. Maailmassa toimii tahoja, jotka antavat, korvausta vastaan, oman pankki- ja yhtiöjärjestelmänsä veronkiertäjien käyttöön. Satojen miljardien eurojen bisnes on tuottoisaa, ja asiakkaita riittää. Tämä juuri tekee ongelman hallinnasta vaikeaa. Jo pelkkä veroparatiisin määritelmä on vaikea: tulkintoja riittää riippuen vastaajan intresseistä. Suomalaisen kehitysrahasto Finnfundin (Yle 6.11.) mukanaolo rahoitusjärjestelyissä, jotka ulottuvat veroparatiiseihin, paljastaa ongelman moninaisuuden.

Veronkierto ei tietenkään ole Finnfundin toiminnan ydintä, mutta kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla se on niin arkipäivää, että suomalaisrahastokaan ei voi sitä täysin välttää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aikaisemmat paljastukset veroparatiiseista ovat kyllä herättäneet keskustelua, mutta konkreettisia, maailmanlaajuisia toimia ne eivät ole saaneet aikaan. Yksittäisiä bisneksiä naulataan käpälälautaan – hetkeksi. Sitten sama meno tuntuu jatkuvan vanhaan malliin.

Tästä esimerkkinä on Euroopan unioni, joka lähti torvet soiden verovälttelyn torjuntaan. Tulokset ovat toistaiseksi laihoja. EU:n sisällä on jarruttajia: Luxemburg ja Irlanti sekä Malta. Ne voivat heittää kapuloita rattaisiin, koska jäsenmaiden pitää veroasioissa olla yksimielisiä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  2. 2

   Prinssi Charlesin riehakas puhe varasti show’n Harryn ja Meghanin häissä – vitsi Harry-vauvasta sai vieraat ulvomaan naurusta

  3. 3

   Helteet palaavat lähes koko Suomeen – keskiviikkona tapahtuu notkahdus

  4. 4

   Yrsa Stenius on kuollut

  5. 5

   Tuomarifarssi ei unohdu – Olli Jokiselta suoraa puhetta Leijonien kokemasta huutavasta vääryydestä: ”Se oli ihan järkyttävää”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  2. 2

   Sara Forsbergilta shokkipäätös: ero ja muutto takaisin Suomeen – ”Sain tarpeekseni”

  3. 3

   Uskomatonta tähtiloistoa! Nämä kaikki julkkikset nähtiin Harryn ja Meghanin häissä – Elton John, Beckhamit, Oprah Winfrey...

  4. 4

   Ensimmäinen suudelma! Tässä ovat Sussexin herttua ja herttuatar – lue täältä häiden kaikki käänteet

  5. 5

   Prinsessa Dianan veljentyttären asu käänsi päitä – mallina uraa luova kaunotar häikäisi smaragdinvihreässä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Israel voitti vuoden 2018 euroviisut – äärimmäisen kiusallinen tilanne palkinnonjakotilanteessa

  2. 2

   Aviomies jätti vaimon ja kolme lasta 10 minuutissa – kaksi viikkoa myöhemmin uudelta rakkaalta tuli pöyristyttävä viesti

  3. 3

   Susanna Kosken ja pitkäaikaistyöttömän kohtaaminen Ylellä pöyristytti katsojia: ”Kylmäävää ja erittäin vastenmielistä”

  4. 4

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  5. 5

   Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

  6. Näytä lisää