Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Veroparatiisien toivoton jahti

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Paratiisin paperit -nimellä kulkeva tietovuoto kiihdytti maanantaina jälleen keskustelua veronkierrosta ja veroparatiiseista, joita käytetään hyväksi verosuunnittelussa – laillisesti tai laittomasti.
Paratiisin paperit sisältävät 13,4 miljoonaa dokumenttia, yhtiöiden sisäisiä asiakirjoja, sähköposteja, laina, leasing- ja muita sopimuksia sekä osakasluetteloita ja yritysten omistajiin liittyviä tietoja.

Vuoto on samanlainen kuin puolitoista vuotta sitten globaalissa julkisuudessa liikkuneet Panaman paperit. Papereihin on perehtynyt Yle, joka aikoo julkaista lähiviikkoina juttuja tietovuotoon liittyvistä suomalaisista lonkeroista.

Veroparatiisit ovat olleet viime vuosien ja vuosikymmenien kestoaihe. Maailmassa toimii tahoja, jotka antavat, korvausta vastaan, oman pankki- ja yhtiöjärjestelmänsä veronkiertäjien käyttöön. Satojen miljardien eurojen bisnes on tuottoisaa, ja asiakkaita riittää. Tämä juuri tekee ongelman hallinnasta vaikeaa. Jo pelkkä veroparatiisin määritelmä on vaikea: tulkintoja riittää riippuen vastaajan intresseistä. Suomalaisen kehitysrahasto Finnfundin (Yle 6.11.) mukanaolo rahoitusjärjestelyissä, jotka ulottuvat veroparatiiseihin, paljastaa ongelman moninaisuuden.

Veronkierto ei tietenkään ole Finnfundin toiminnan ydintä, mutta kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla se on niin arkipäivää, että suomalaisrahastokaan ei voi sitä täysin välttää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aikaisemmat paljastukset veroparatiiseista ovat kyllä herättäneet keskustelua, mutta konkreettisia, maailmanlaajuisia toimia ne eivät ole saaneet aikaan. Yksittäisiä bisneksiä naulataan käpälälautaan – hetkeksi. Sitten sama meno tuntuu jatkuvan vanhaan malliin.

Tästä esimerkkinä on Euroopan unioni, joka lähti torvet soiden verovälttelyn torjuntaan. Tulokset ovat toistaiseksi laihoja. EU:n sisällä on jarruttajia: Luxemburg ja Irlanti sekä Malta. Ne voivat heittää kapuloita rattaisiin, koska jäsenmaiden pitää veroasioissa olla yksimielisiä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt