Pääkirjoitus: Miksi media häpeää julkisia verotietoja? - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Miksi media häpeää julkisia verotietoja?

Marraskuun ensimmäinen päivä on perinteisesti suuri suomalainen kateuspäivä.

2.11.2017 5:34

Verotiedot tulevat julkisiksi. Kaikilla kansalaisilla on oikeus tarkistaa omat tietonsa, ja käydä katsomassa haluamiensa henkilöiden tiedot verohallituksen tietokannasta. Mediat laidasta laitaan täyttyvät listoista, joissa esitellään suomalaisten tuloja ja maksettuja veroja. Vielä parikymmentä vuotta sitten verotietojen kerääminen oli lähinnä iltapäivälehtien ja muutaman aikakausilehden kauraa, muita tiedot eivät juuri kiinnostaneet. Nyt on vaikea löytää mediaa, joka seuraisi vierestä uutistapahtumaa, jossa yhdistyvät kiinnostavuus ja yhteiskunnallinen merkittävyys.

Verotiedot ovat julkisia. Tuloja listaamalla on vuosien varrella paljastunut asioita, jotka ovat johtaneet verotuksellisiin uudistuksiin. Nokian johtajien optiovoitot olisivat jääneet piiloon, jos niitä ei olisi kerrottu julkisuuteen. Satumaiset summat edesauttoivat sitä, että optiovoittoja ryhdyttiin verottamaan ansiotuloina, ja mahdolliset porsaanreiät tukittiin.

Kun verojärjestelmä jakaantui 1990-luvulla ansiotuloihin ja kevyemmin verotettuihin pääomatuloihin, verolistoilla on pystytty osoittamaan ansiotulojen siirtyminen pääomatuloiksi. Kehitys ei ole kansantalouden verokertymän kannalta kestävää. Sitten on myös viihdettä. Julkkisten elämä kiinnostaa muutenkin, mikseivät siis tulotkin.

Silloin tällöin poliitikkojen suunnasta kuuluu vaatimuksia verotietojen salaamisesta. Ne on torjuttu, ja tullaan torjumaan jatkossakin. Silti täytyy ihmetellä median omaa suhtautumista julkistamiinsa tietoihin. Miksi täytyy anteeksi pyydellen perustella verotietojen tärkeyttä, ja sitä, miksi niitä vastuullisesti julkaistaan. Kyse on kuitenkin, niin kuin sanakin kertoo, julkisista tiedoista.

Verokoneet ovat tärkeitä elementtejä jo itsessään, ja kestävä osoitus suomalaisen tiedonvälityksen avoimuudesta. Se, että lehtien palstoilla pyydellään verolistoja anteeksi jo etukäteen, luo verotietojen salaamista ajaville tahoille mielikuvan siitä, että osa mediasta haluaisi itsekin olla niitä julkistamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?