Katalonia on koko EU:n päänsärky

30.10.2017 6:00

Espanja pelaa riskipeliä Kataloniassa, kun ei enää muutakaan voi. Kun Katalonian alueparlamentti äänesti perjantaina itsenäistymisen puolesta, Madrid jäädytti itsehallinnon ja määräsi pikaiset aluevaalit. Niiden se toivoo osoittavan itsenäisyyden kannattajat sittenkin vähemmistöksi.

Yksi mahdollisuus on, että itsenäisyyden kannattajat boikotoivat vaalia ja pitävät tulevaa aluehallintoa miehitysvallan edustajana. Toistaiseksi Kataloniassa on vältytty suuremmilta väkivaltaisuuksilta. Kriisin pidentyessä voi jomman kumman puolen maltti pettää, vaikka itsenäisyyttä kuinka yritettäisiin ajaa rauhanomaisella vastarinnalla.

Vaikka Madrid saisi tilanteen jotenkin rauhoitettua nyt, suuri joukko katalonialaisia on syttynyt itsenäisyysaatteelle. Jos he kokevat joutuvansa keskusvallan nöyryyttämiksi, seuraukset ovat arvaamattomat.

Kerran pullosta päässyttä kansallismielisyyden henkeä ei takaisin saa. On esitetty, että yritysten joukkopako Kataloniasta pelästyttäisi kuumapäät. Kun tunnekuohut ovat tällaisella tasolla, monille raha ei enää ratkaise.

Britannia uskalsi muutama vuosi sitten antaa skottien äänestää itsenäisyydestä. Äänestys ei johtanut Britannian hajoamiseen. Skottien kansallismielisyys säilyi, mutta maltillisena. Kataloniassa vapaa kansanäänestys olisi todennäköisesti johtanut samaan tulokseen.

EU-maat tukevat johdonmukaisesti Madridia, jolla tietenkin on Espanjan laki takanaan. Itsenäisyysmielisten vetoomuksia ei kuunnella.

Tilanteen paheneminen on paha juttu unionille. Espanjan vaivoin käynnistynyt talouskasvu voi taas taittua lamaksi ja se voi horjuttaa muita Välimeren alueen heikkoja kansantalouksia. Konflikti Kataloniassa innostaa separatisteja myös muissa EU-maissa.

EU:n etu on, että Kataloniassa päädyttäisiin kaikkien kasvot pelastavaan kompromissiin itsehallinnon lisäämisestä. Sen eteen EU:n nyt pitäisi paiskia töitä. Päätä pensaassa pitämällä ei ainakaan arvovalta kasva.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?