Terttu, Teresa

Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Saamattomuus voi olla parasta tässä hallituksessa

Julkaistu:

Niin kauan kuin sote on sekavaa sotkua, koituu sen viivästymisestä vähemmän haittaa kuin hosumisesta.
Päättäväisyys ja aikaansaavuus ovat eittämättä hienoja piirteitä, kun puhutaan minkä tahansa toiminnan johtamisesta. Mutta vain sillä ehdolla, että päätöksissä ja niiden toteen panossa on enemmän tolkkua kuin tohinaa.

Mutta kun päätöksiä tekevätkin tarmokkaat tunarit, muuttuvat nämä johtamisen perusihanteet viheliäisiksi vitsauksiksi.

Tunareita ja sähläreitä on Suomenkin päätöksentekijöissä siksi runsaasti, että päättäväisyys ja riuska toimeenpano eivät ole aina ja joka tapauksessa hyödyllisiä vahvuuksia. Päättäväinen säheltäminen voi helposti aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin saamaton aikailu.

Yksi surkuhupaisa – tai paremminkin vain surkea eikä mitenkään hupaisa – esimerkki on maan hallitusten jo vuosien ajan eri muodoissaan voimistelema sote-sotku eli sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sotkuisen draaman ties kuinka mones näytös on tällä viikolla nostanut esiin taas uusia sekavia juonenkäänteitä, mutta valmista ei ole tullut eikä sen puoleen selkoa, mitä tuleman pitää ja milloin. Sen sijaan vaikutelma saamattomasta sähellyksestä on vahvistunut entisestään.

Sote ei ole kuitenkaan harmitonta showpainia, vaan se on satavuotiaan Suomen tähän mennessä suurin hallintouudistus ja ehkä riskipitoisin yhteiskunnallinen uhkayritys.

Mammuttihankkeen lopputuloksella on kansalaisten enemmistölle paljon enemmän väliä kuin kulloinkin onneaan koettavien hallitusten päättäväisyydellä. Siksi sote on liian suuri hanke kiirehdittäväksi ”maaliin” keskeneräisenä yhdenkään hallituksen päättäväisyysmielikuvan vahvistamiseksi.

Niin kauan kuin soten sisältö, toteutus ja vaikutukset ovat keskeisiltä osin sekavaa sotkua, koituu hankkeen viivästymisestä vähemmän haittaa kuin hosumisesta.

Hallitusta voi perustellusti moittia sote-sotkun sekavuudesta, mutta ei samaan aikaan saamattomuudesta. Kun päätöksistä syntyy sotkua, onneksi sentään toimeenpano on saamatonta.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kansanedustajille palkankorotus – ensin vappuna ja uusi korotus vuodenvaihteessa

 2. 2

  Metromatkustajan salakuvaus kostautui nololla tavalla: supermalli julkaisi hillittömän vastaiskun – ”Tämä on paras juttu, joka olen nähnyt”

 3. 3

  Sarjakakkaaja kiusaa uimahallia Oulussa, jättää tuotoksiaan isoon altaaseen – sarjakiuaspissaaja saatiin jo kiinni

 4. 4

  Mies raiskasi naisen 10 kertaa ja oli 14-vuotiaan tytön kanssa 4 kertaa sukupuoliyhteydessä – tuomittiin vankeuteen

 5. 5

  25-vuotiaan päänsärkyä ei otettu vakavasti – kuoli aivokasvaimeen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsberg avautui painonsa noustua 22 kiloa – tuoreet kuvat saivat fanit haltioihinsa: ”Olet kauniimpi ja vahvempi kuin luulet”

 2. 2

  Olympiavoittaja jäi hirviölääkärin kanssa hotellihuoneeseen – kertoi nyt, mitä hyväksikäyttäjä teki: ”Itkin sängyssä alasti”

 3. 3

  Äärimmäisen lihaksikas Anna, 29, haluaa raskaaksi – lapsen esteenä on vain yksi ongelma: ”Sehän ei ole mitenkään poikkeavaa”

 4. 4

  Onko tässä hävyttömyyden huippu? Varatun Sammyn ehdotus Amanda Harkimolle Temptation Islandilla kuohuttaa: ”En mä tollaseen lähde”

 5. 5

  Kuka tahansa voi löytää jalokiviä Suomessa – näistä paikoista kannattaa etsiä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

 3. 3

  Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

 4. 4

  Kaunarit-Brooke, 56, on timanttisessa bikinikunnossa – julkaisi kuvan maratonien koulimasta vartalostaan

 5. 5

  Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

 6. Näytä lisää