Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Saamattomuus voi olla parasta tässä hallituksessa

Julkaistu:

Niin kauan kuin sote on sekavaa sotkua, koituu sen viivästymisestä vähemmän haittaa kuin hosumisesta.
Päättäväisyys ja aikaansaavuus ovat eittämättä hienoja piirteitä, kun puhutaan minkä tahansa toiminnan johtamisesta. Mutta vain sillä ehdolla, että päätöksissä ja niiden toteen panossa on enemmän tolkkua kuin tohinaa.

Mutta kun päätöksiä tekevätkin tarmokkaat tunarit, muuttuvat nämä johtamisen perusihanteet viheliäisiksi vitsauksiksi.

Tunareita ja sähläreitä on Suomenkin päätöksentekijöissä siksi runsaasti, että päättäväisyys ja riuska toimeenpano eivät ole aina ja joka tapauksessa hyödyllisiä vahvuuksia. Päättäväinen säheltäminen voi helposti aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin saamaton aikailu.

Yksi surkuhupaisa – tai paremminkin vain surkea eikä mitenkään hupaisa – esimerkki on maan hallitusten jo vuosien ajan eri muodoissaan voimistelema sote-sotku eli sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sotkuisen draaman ties kuinka mones näytös on tällä viikolla nostanut esiin taas uusia sekavia juonenkäänteitä, mutta valmista ei ole tullut eikä sen puoleen selkoa, mitä tuleman pitää ja milloin. Sen sijaan vaikutelma saamattomasta sähellyksestä on vahvistunut entisestään.

Sote ei ole kuitenkaan harmitonta showpainia, vaan se on satavuotiaan Suomen tähän mennessä suurin hallintouudistus ja ehkä riskipitoisin yhteiskunnallinen uhkayritys.

Mammuttihankkeen lopputuloksella on kansalaisten enemmistölle paljon enemmän väliä kuin kulloinkin onneaan koettavien hallitusten päättäväisyydellä. Siksi sote on liian suuri hanke kiirehdittäväksi ”maaliin” keskeneräisenä yhdenkään hallituksen päättäväisyysmielikuvan vahvistamiseksi.

Niin kauan kuin soten sisältö, toteutus ja vaikutukset ovat keskeisiltä osin sekavaa sotkua, koituu hankkeen viivästymisestä vähemmän haittaa kuin hosumisesta.

Hallitusta voi perustellusti moittia sote-sotkun sekavuudesta, mutta ei samaan aikaan saamattomuudesta. Kun päätöksistä syntyy sotkua, onneksi sentään toimeenpano on saamatonta.