Pääkirjoitus: Ideologinen työtön on systeemin tuote

Viime päivinä Suomessa on meuhkattu työtä vieroksuvista, jotka elävät yhteiskunnan tuilla ja eivätkä aio mennä töihin.

18.10.2017 5:07

Heille on kehitetty uusi hieno termi: ideologisesti työtön.

Termi peittää alleen sen tosiasian, että kyse on pitkälti samasta ilmiöstä, jota joskus kutsuttiin kansanomaisesti laiskuudeksi. Termi loukkaa ihmisiä, joille työttömyys on ongelma, ja jotka eivät tule toimeen ilman yhteiskunnan tukea. Ohjaajat T.J. Särkkä ja Yrjö Norta maalasivat ideologisesti työttömän arkkityypin jo 1930-luvulla Lapatossu-elokuvissa. Aku Korhosen näyttelemä rautatien rakentaja antoi muiden paiskia hommia, itse hän keskittyi lepäilyyn, jutusteluun ja ruokailuun.

Ideologinen työttömyys on herättänyt keskustelua, mikä sinänsä on hyvä. Työttömyyden problematiikkaa lähestytään tässä toisesta suunnasta. Yleensähän puhutaan kannustinloukuista; työtä ei kannata ottaa vastaan, koska tukijärjestelmässä eläminen on edullisempaa. Nyt esille tulee, nimellään ja kasvoillaan, kansalainen, joka käyttää yhteiskunnan tukiverkostoa tietoisesti työn vieroksuntaan. Hän teki oikeastaan palveluksen yhteiskunnalle.

Kiivas keskustelu osoittaa, että poliitikkojen lupauksista huolimatta kiharaisen tukijärjestelmän rakenteille ei ole tehty mitään. Laman aikana asia kyllä nousee esiin, mutta nyt kun valtion kassaan virtaa taas verotuloja, se sysätään syrjään.

Sinänsä on hiukan huvittavaa, että TE-keskus syöksyy peitset tanassa työmarkkinatuella taktikoivan kimppuun lopettamalla tuen maksamisen lehtijutun perusteella. Hyvä niin, lakia pitää noudattaa. Toisaalta muutaman sadan euron tuki on hyttysen jätös siinä miljardien eurokasassa, joka menee verottajalta ohi harmaan talouden takia. Työtön tekee pimeästi töitä ja nostaa työttömyyskorvausta tai toisessa päässä yritykset kätkevät voittojaan veroparatiiseihin. Olisi mukava nähdä, että viranomainen kävisi näidenkin ”taktikointien” kimppuun – yhtä tarmokkaasti kuin ideologisten työttömien.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?