Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Kuntouttava työtoiminta on hankala vyyhti

Julkaistu:

Kuntouttava työtoiminta on ristiriitainen kokonaisuus, josta voidaan hyvin perustellusti olla montaa mieltä.
Kyse on siitä, että kunnat järjestävät pitkäaikaistyöttömille toimintaa, johon osallistumisesta henkilö saa vastineeksi työttömyysetuutta. Työtoiminta voi olla melkein mitä vain, ja jos siitä kieltäytyy, saattaa menettää tuet väliaikaisesti. Viime vuonna kuntouttavaan työtoimintaan osallistui lähes 42 000 työtöntä, joten puhumme monen ihmisen arjesta.

Ajatus pitkäaikaistyöttömien auttamisesta takaisin työelämään on kannatettava. Nykytavalla hoidettuna asiassa on monta kysymysmerkkiä. Tänä syksynä julkaistu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n raportti näytti, että lähes joka neljäs kuntouttavaan työtoimintaa viime vuonna ohjattu päätyi palvelun piiriin, koska ”henkilön tarpeen mukaista työtä tai julkisia työvoimapalveluja ei ole tarjolla”. Siis 10 000 työtöntä patistettiin palkattomaan työtoimintaa, koska muuta ei ollut tarjolla.

Asia on tiedossa myös sosiaali- ja terveysministeriössä, josta on julkisesti sanottu, että kuntouttavaan työtoimintaan on ohjattu myös sellaisia täysin työkykyisiä henkilöitä, joille ”kyseinen palvelu ei välttämättä sovellu”.

Kunnilla on syynsä ohjata ihmisiä palvelun piiriin, koska siten kunta säästää. Kunnat maksavat yli 300 päivää työmarkkinatuella olleiden henkilöiden työmarkkinatuesta puolet ja yli 1000 päivää työmarkkinatuella olleiden tuesta 70 prosenttia. Mutta jos työtön osallistuu aktivointitoimenpiteeseen – kuten kuntouttavaan työtoimintaan – valtio maksaa koko työmarkkinatuen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

THL:n selvityksen mukaan kuntouttava työtoiminta ei juuri johda työllistymiseen, vaan yleisimmin kuntoutusjakson jälkeen siirryttiin uudelle jaksolle.

Osalle pitkäaikaistyöttömistä kuntouttavasta työtoiminnasta on hyötyä. Siksi on syytä varmistaa, että toiminnan piiriin pääsevät he, jotka kokevat sen itselleen arvokkaaksi. Ihmisen lähettäminen kuntouttavaan työtoimintaan vain kunnan säästöjen takia on järjetöntä.