Pilvi, Pälvi

Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Kuntouttava työtoiminta on hankala vyyhti

Julkaistu:

Kuntouttava työtoiminta on ristiriitainen kokonaisuus, josta voidaan hyvin perustellusti olla montaa mieltä.
Kyse on siitä, että kunnat järjestävät pitkäaikaistyöttömille toimintaa, johon osallistumisesta henkilö saa vastineeksi työttömyysetuutta. Työtoiminta voi olla melkein mitä vain, ja jos siitä kieltäytyy, saattaa menettää tuet väliaikaisesti. Viime vuonna kuntouttavaan työtoimintaan osallistui lähes 42 000 työtöntä, joten puhumme monen ihmisen arjesta.

Ajatus pitkäaikaistyöttömien auttamisesta takaisin työelämään on kannatettava. Nykytavalla hoidettuna asiassa on monta kysymysmerkkiä. Tänä syksynä julkaistu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n raportti näytti, että lähes joka neljäs kuntouttavaan työtoimintaa viime vuonna ohjattu päätyi palvelun piiriin, koska ”henkilön tarpeen mukaista työtä tai julkisia työvoimapalveluja ei ole tarjolla”. Siis 10 000 työtöntä patistettiin palkattomaan työtoimintaa, koska muuta ei ollut tarjolla.

Asia on tiedossa myös sosiaali- ja terveysministeriössä, josta on julkisesti sanottu, että kuntouttavaan työtoimintaan on ohjattu myös sellaisia täysin työkykyisiä henkilöitä, joille ”kyseinen palvelu ei välttämättä sovellu”.

Kunnilla on syynsä ohjata ihmisiä palvelun piiriin, koska siten kunta säästää. Kunnat maksavat yli 300 päivää työmarkkinatuella olleiden henkilöiden työmarkkinatuesta puolet ja yli 1000 päivää työmarkkinatuella olleiden tuesta 70 prosenttia. Mutta jos työtön osallistuu aktivointitoimenpiteeseen – kuten kuntouttavaan työtoimintaan – valtio maksaa koko työmarkkinatuen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

THL:n selvityksen mukaan kuntouttava työtoiminta ei juuri johda työllistymiseen, vaan yleisimmin kuntoutusjakson jälkeen siirryttiin uudelle jaksolle.

Osalle pitkäaikaistyöttömistä kuntouttavasta työtoiminnasta on hyötyä. Siksi on syytä varmistaa, että toiminnan piiriin pääsevät he, jotka kokevat sen itselleen arvokkaaksi. Ihmisen lähettäminen kuntouttavaan työtoimintaan vain kunnan säästöjen takia on järjetöntä.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Poliisilla takaa-ajotilanne Oulunsalossa: Useita loukkaantui kolarissa, tie 816 kokonaan poikki

 2. 2

  Petrin riistakamera ikuisti todella harvinaisen vieraan idästä – ”Olihan se onnenkantamoinen”

 3. 3

  Näin Fortumia on loattu Venäjällä - ”Juonii Suur-Suomea, voi katkaista tahallaan lämmöt, toimii Naton apurina...”

 4. 4

  Linnanmäen tulevaan vuoristorataan pääsee rahalla jonon ohi

 5. 5

  Näin luet matkalaukun tunnistetarraa – paljastaa ”tasosi” matkustajana

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

 2. 2

  Muurari teki salaojaremontin ennen talonsa myyntiä – sai 330 000 euron laskun salaisen virheen takia

 3. 3

  Prinsessa Sofia kohautti tyköistuvassa yläosassa – ulkomaillakin ällistyttiin: ”Ihan kuin malli!”

 4. 4

  Sometähti jakoi kuvia ”sugar daddyn” kustantamasta luksuksesta – totuus paljastui, kun poliisi sai kaunottaren rysän päältä kiinni

 5. 5

  Darude järkyttyi 8-vuotiaan poikansa kertomasta ilmiöstä – pureva tilitys muille vanhemmille: ”Puheet liikkuvat päähän ampumisessa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

 2. 2

  Koulussa huomattiin, ettei 10-vuotias osannut lukea eikä kirjoittaa – taustalta paljastui vanhempien järkyttävä salaisuus

 3. 3

  Nuori nainen työskenteli Lidlissä osa-aikaisena myyjänä – jakoi Instagramissa kuvia järjettömän ylellisestä elämästään: Poliisi sai rysän päältä kiinni

 4. 4

  Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

 5. 5

  Sara Forsberg lihoi 22 kiloa – sulkeutui kotiinsa ahmimaan pizzaa: ”Kaikki ympärilläni romahti”

 6. Näytä lisää