Pääkirjoitus: Tiedustelulaki tarpeen mutta ei ihmelääke

Suomen turvallisuudesta vastaavien viranomaisten on tarpeen saada ajanmukaiset ja tehokkaat keinot haastavan työnsä hoitamiseen parhaalla mahdollisella tavalla.

22.8.2017 5:50

Tiedustelutoimintaa koskevan lainsäädännön puuttuminen on vakava ongelma. Se on korjattava ensi tilassa.

Suomi on ani harvoja länsimaita, joilta puuttuu sotilas- ja siviilitiedustelua koskeva lainsäädäntö. Siksi Suomi on ani harvoja länsimaita, joissa turvallisuusviranomaiset eivät voi tehdä kaikkeaan esimerkiksi kansallista ja kansalaisten turvallisuutta uhkaavien terroriaikeiden ennalta havaitsemiseksi ja estämiseksi.

Tiedustelulainsäädännön puuttuminen nousi viikonloppuna mahdollisimman ikävässä yhteydessä esiin, kun Suomen ensimmäinen todennäköisenä terroritekona tutkittava isku oli jo tapahtunut tosiasia.

Perjantaina iltapäivällä Turun keskustassa silmittömästi riehunut puukkomies oli iskenyt kaksi satunnaista vastaantulijaa hengiltä ja kahdeksan muuta sairaalahoitoon.

Turun tapahtumien jälkeen presidentti Sauli Niinistö peräänkuulutti, että ”kaikki se, mikä on mahdollista tehdä, on tehtävä” samanlaisten tragedioiden ennalta estämiseksi. Hän huomautti, että tiedustelulainsäädännön puuttuminen on ollut pitkään tiedossa, ja toivoi tämän puutteen pikaista korjaamista.

Keväällä valmistuneiden mietintöjen mukaan siviili- ja sotilastiedustelulait antaisivat suojelupoliisille ja puolustusvoimille nykyistä laajemmat valtuudet valvoa esimerkiksi tietoliikennettä, kuten kansalaisten sähköposteja ja tekstiviestejä. Lakien suomin valtuuksin viranomaiset voisivat nykyistä tehokkaammin päästä terroristien ja rikollisten jäljille ennen kuin nämä iskevät.

Tiedustelulaki on tarpeen ja kiireellinen. Mutta ei sekään ole ihmelääke.

Tehokkainkaan tiedustelu ei välttämättä estä Turun iskun kaltaista puukkoterroria tai viimeksi Barcelossa koettua autoterroria. Ne eivät välttämättä edellytä tekijöiltään minkäänlaista tietoliikennettä tai muita valmisteluja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?