Pääkirjoitus: Kateusbensiiniä palkkakierrokselle

Syksyn palkkakierrosta valmistellaan jo metsäteollisuudessa, josta odotetaan syksyn niin sanottua päänavaajaa.

4.8.2017 5:30

Kilpailukykysopimus on lisännyt työaikaa ja siirtänyt työantajamaksuja palkansaajien maksettavaksi ja leikannut julkisen sektorin lomarahoja 30 prosentilla. Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan mukaan palkansaajien ostovoima kasvaa tänä vuonna vielä 0,7 prosenttia, mutta menee ensi vuonna jo 0,4 prosenttia pakkasen puolelle.

Liittokierros on paitsi matematiikkaa myös psykologiaa. Siksi tuoreet tiedot pörssiyhtiöiden johdon palkkojen ja bonusten noususta herättävät närää, joka taatusti näkyy myös neuvottelupöydissä. Helsingin Sanomien selvityksen (HS 3.8.) mukaan johtajien palkat nousivat kaksinkertaista vauhtia suomalaisten keskiansioihin verrattuna. Pörssiyhtiöiden johtajien palkat ja bonukset olivat keskimäärin 1,1 miljoonaa euroa vuodessa. Tiedot ovat kateusbensiiniä syksyn neuvotteluihin.

Moni muistaa neuvotteluissa myös EK:n puheenjohtajan, Elisan toimitusjohtajan Veli-Matti Mattilan maaliskuisen haastattelun Helsingin Sanomissa. Hän arvioi tuolloin, että suomalaisten palkat ovat 10-15 prosenttia liian korkeat. Mattilan oma vuosipalkka on reilut 1,5 miljoonaa eli hän ansaitsee 70 kertaa keskivertopalkansaajaa enemmän.

Epäoikeudenmukaisuuden tunne kannattaa ottaa vakavasti. Muutamien ex-kansanedustajien toiminta ei myöskään helpota tilannetta, vaikkei heidän sopeutumiseläkkeistä noussut kohu syksyn palkkapöytään liitykään. Mutta työttömyysturvaan se liittyy. Räikein esimerkki on ex-kansanedustaja Päivi Lipponen (sd), joka nostaa sopeutumiseläkettä, vaikka on puolisonsa Paavo Lipposen (sd) hyvää tulosta tekevän Cosmopolis Oy:n toimitusjohtaja ja toimii myös opettajana. Lipposen palkka on mitoitettu tarkasti niin, ettei se syö sopeutumiseläkettä. Osalla edustajista on vanha etu, vaikka sopeutumisseläke muutettiin sopeutumisrahaksi 2011.

Kun kuilu tavallisten ihmisten ja talouden ja poliitiikan elitiin välillä kasvaa, yhteen hiileen puhaltamista on paha vaatia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?