Pääkirjoitus: Hallintarekisterilaki pitää pysäyttää – politiikoilla suoraselkäisyyttä väärässä asiassa - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Hallintarekisterilaki pitää pysäyttää – politiikoilla suoraselkäisyyttä väärässä asiassa

Suomen kansalaisten osakeomistusten piilottelun salliva laki on etenemässä eduskunnan täysistunnon käsittelyyn ja sitä kautta voimaan jo kesäkuun lopussa.

28.4.2017 5:38

Eduskunnan talousvaliokunta käsitteli lakiesitystä torstaina. Kummajaisen laista tekee se, että harvoin mitään lakia on vastustettu niin laajasti ja voimakkaasti – ja silti se etenee omalla vauhdillaan.

Kyse on julkisuudesta.

Osakeomistusten sijoittaminen hallintarekisteriin piiloon onnistuu Suomessa ulkomaisilta omistajilta. Sen sijaan suomalaisille se ei ole ollut mahdollista. Jos laki hyväksytään, suomalaiset yritykset voivat rekisteröidä osakkeita ulkomaisten arvopaperikeskusten kautta. Tällöin niitä on mahdollista säilyttää myös yhteistileillä, joissa osakkeiden todellinen omistaja, suomalainen tai ulkomainen, jää piiloon.

Omistusten samoin kuin verotietojen julkisuus ovat olleet suomalaisessa yhteiskunnassa itseisarvoja, merkkejä demokratian toimivuudesta ja omistusten läpinäkyvyydestä. On erittäin vaarallista, että hallitus ja eduskunta lähtevät nyt tielle, jossa avataan mahdollisuus piilotteluun esimerkiksi rikollisten tarkoitusperien takia. Tämä on ollut poliisin ja verohallinnon keskeisin huoli. Hallintarekisteri on, perussuomalaisten retoriikkaa lainaten, ökyomistajien ja juppielvistelijöiden tapa piilottaa osakeomistuksiaan, erilaisista syistä.

Siksi onkin lievästi sanottuna erikoista, että perussuomalaiset tukivat talousvaliokunnassa hallintarekisterin avaamista myös suomalaisille eli juuri sitä, mitä puolue vastusti aiemmin tiukasti.

Kummajainen laki on myös siksi, että sitä perustellaan EU-lainsäädännöllä eli Suomen lainsäädännön harmonisoimisella EU:n arvopaperikeskusasetuksen kanssa. Tosin vuosi sitten, kun asia edellisen kerran torpattiin, kävi selväksi, että EU:lle on yksi lysti, onko Suomessa hallintarekisterilakia vai ei (HS 19.12.2016). Euroopasta ei tarvitse etsiä selkänojaa. Hallintarekisterilain eteneminen osoittaa, että politiikassa sitkeys ja päämäärätietoisuus vievät asioita eteenpäin, yleisestä mielipiteestä huolimatta.

Olisi mukava nähdä poliitikoilta samaa suoraselkäisyyttä, päättäväisyyttä ja kaukokatseisuutta vaikkapa vanhusten hoitoon liittyvissä asioissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?