Pääkirjoitus: Ville Niinistön kohtalokas munaus – antoi perussuomalaisille vaaliaseen pakolaisista - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Ville Niinistön kohtalokas munaus – antoi perussuomalaisille vaaliaseen pakolaisista

Kansanedustaja, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on viime kuukausina paistatellut menestyksen valokeilassa.

5.4.2017 5:04

Puolueen kannatus nousee, ja vihreitä povataan kuntavaalien yhdeksi voittajaksi. Helsingissä puolueelle on tarjolla jopa suurimman puolueen paikka. Maanantai-iltana Niinistö teki virheen, jolla voi olla kauaskantoisia seurauksia. Niinistö lähti löysin perustein keskustelemaan sosiaalisessa mediassa Suomesta Afganistaniin palautettavien pakolaisten tilanteesta. Niinistö kertoi Twitterissä, että palautettavien joukossa olisi naisia ja lapsia, ja heidät pakkokäännytetään Afganistaniin, jonka turvatilanne heikentynyt.

Kansanedustajan mukaan kyseessä on oikeusvaltion väärä ja häpeällinen teko. Niinistö joutui pyytämään anteeksi sanomisiaan sen jälkeen, kun poliisi vahvisti, että lennolla ei ollut alaikäisiä. MTV:n mukaan raskaana olleen naisen piti olla lennolla, mutta palautusta oli siirretty.

Poliisi tiedotti illalla, että turvapaikka-asian käsittely on edelleen kesken.

Journalismiin kuulu faktojen tarkistus ennen uutisen julkaisua. Sen soisi koskevan myös ykkösketjun poliitikkoa, joilla on valtavat seuraajajoukot sosiaalisessa mediassa. Niinistön ehkä pahin lapsus oli puhua oikeusvaltion periaatteiden polkemisesta.

Niinistö itse on kansanedustajana ylin lainsäätäjä. Onko hän siis sitä mieltä, että lakien ja sääntöjen mukaan tapahtuva käännytys on jotenkin väärin ja rikkoo lakia? Yhdysvalloissa presidentiksi noussut Donald Trump ei välitä faktoista.

Toivottavasti Suomessa tämä ei yleisty poliitikkojen keskuudessa, vaikka politiikan vaalikiimassa ylilyöntien mahdollisuus kasvaa.

Pakolaiskysymykset ovat vihreille tärkeitä, mutta ne eivät ole välttämättä tärkeitä vihreitä äänestäville liikkuville äänestäjille. Ilman näitä ääniä puolue pysyy marginaalissa. Toisaalta pakolaisteeman ryöpsähtäminen keskusteluun suosii perussuomalaisia. Timo Soinin voi kiittää Niinistöä hyvin ajoitetusta kompastelusta. Perussuomalaisten janoama pakolaisteema kuntavaaleissa on nyt varmasti kaikkien huulilla, ja puolue voi jopa välttää täydellisen katastrofin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?