Pääkirjoitus: Sinisilmäisyyteen ei ole varaa Helsingin moskeijapäätöksessä - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Sinisilmäisyyteen ei ole varaa Helsingin moskeijapäätöksessä

Helsinkiin kaavailtu suurmoskeija on noussut yhdeksi kuntavaaliteemaksi pääkaupungissa.

4.4.2017 5:23

Hanke ei sinänsä ole uusi asia, mutta asia palasi keskusteluun, kun hankkeesta tentattiin Helsingin pormestariehdokkaita Jan Vapaavuorta (kok) ja Anni Sinnemäkeä (vihr) ISTV:n tentissä 19.3. Sanomatalon Mediatorilla. Helsingin Hanasaareen suunniteltu moskeija ei ole mikään pikkupyhättö: tilojen kokonaiskerrosala olisi yli 18000 neliömetriä eli se vastaisi kooltaan lähes eduskuntataloa. Helsingin kiinteistöviraston käsittelyssä oleva tonttivarauskin on 15500 neliömetriä.

Mielipidekyselyn perusteella enemmistö helsinkiläisistä suhtautuu myönteisesti suurmoskeijan rakentamiseen (HS 2.4.). Kyselyssä noin 54 prosenttia kaupunkilaisista toteutettaisi hankkeen siten, ettei siihen käytetä verovaroja. Suurmoskeijan rakentaminen osittain tai kokonaan kaupungin verovaroilla ei ole hankkeen ongelma. Ongelma on se, että rakentamisraha on tulossa ulkomailta, tässä tapauksessa Persianlahden saarivaltiosta Bahrainista. Sunnimuslimien Bahrain on ideologisesti lähellä Saudi-Arabiaa, josta on levitetty Eurooppaan äärisunnilaista oppia, salafismia.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Olli Ruohomäki (IS 3.4.) pitää rahoittajatahoa ongelmana; ilmaisia lounaita ei ole, ja tämäkään tapaus ei Ruohomäen mukaan tee poikkeusta. Myös sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sanoo, että ”kansainvälisesti on huonoja kokemuksia Persianlahden maiden järjestämästä rahoituksesta länsimaissa toimiviin moskeijoihin” (IS 3.4).

Jos tuleva moskeija on paikka, jossa kampitetaan miehen ja naisen välistä tasa-arvoa ja suositaan ääri-islamistista ajattelua, se voi olla yhteiskunnalle uhka, joka on verhottu uskonnonvapauden kaapuun. On selvää, että jokaisella on oikeus harjoittaa omaa uskontoaan, ja siihen kyllä löytyy jo nyt paikkoja Helsingistäkin.

Tässä, kuten monissa muissakin päätöksissä, joihin liittyy kansainvälistä politiikkaa, suomalaisilla päättäjillä on taipumusta olla sinisilmäisiä. Toivottavasti Helsingin moskeijahanke ei ole sellainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?