Putinille muistutus kuolevaisuudesta - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Putinille muistutus kuolevaisuudesta

29.3.2017 6:00

Muutaman vuoden Venäjän presidentti Vladimir Putin vaikutti satujen synkältä ruhtinaalta, jonka joka juoni onnistuu. Putin nappasi Ukrainalta Krimin, muutti Syyrian sodan kulun ja hurjimpien teorioiden mukaan valitsi Yhdysvaltain presidentin. Putin ei pistä pahakseen tällaisista tarinoista.

Viikonloppuna imago sai särön. Pitkän tauon jälkeen ympäri Venäjää osoitettiin mieltä Putinin järjestelmää vastaan. Oleellista oli, että mielenilmauksia oli muuallakin kuin Moskovassa ja Pietarissa. Venäjän pinnan alla kuplii sittenkin. Talouspakotteilla ja öljyn hinnan heilahteluilla on varmasti osaa asiassa.

Mielenosoitusten muodollinen kohde oli pääministeri Dmitri Medvedevin väitetty korruptio. Medvedev on isäntäänsä Putinia vaarattomampi kohde. Korruptiosyytökset liikuttavat myös tavallista kansaa, ei vain älymystöä.

Vastaus oli tiukka. Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi saa pari viikkoa miettiä uusia taktiikoita sellissä seuranaan suuri joukko mielenosoittajia. Navalnyita tuskin päästetään osallistumaan ensi vuoden presidentinvaaliin.

Suuret mielenosoitukset vuonna 2011 panivat silloin muodollisesti pääministerinä toimineen Putinin miettimään kuvionsa uusiksi. Niiden seurauksena pidetään välien kiristymistä länteen ja välillisesti myös maailman yllättäneitä sotaseikkailuja. Sota on itsevaltiaiden vanha tapa kääntää huomio kotimaan ongelmista.

Levottomuuksien varalle on nyt perustettu vahva kansalliskaarti. Putin otti oppia Neuvostoliiton romahduksesta. Viimeinen neuvostojohtaja Mihail Gorbatshov etupäässä kavahti väkivallan käyttöä. Putinilla ei ole estoja. Neuvostoliiton eliitistä iso osa kyllästyi järjestelmäänsä ja halusi uutta. Uuden Venäjän järjestelmä tuo eliitille rikkauksia, joista ei haluta luopua.

Venäjä vilisee Putinin sodissa karaistuneita kansallismielisiä pyssymiehiä. Järjestelmän kaatumisesta voisi seurata verinen sekasorto. Se pistää monet vielä miettimään.

Mutta Putin sai muistutuksen, että kenenkään valta ei ole ikuinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?