Pääkirjoitus: Ranskaa odottaa epävarma aika

Ilta-Sanomien pääkirjoitus maanantaina 27. maaliskuuta 2017.

27.3.2017 6:25

Ranskan presidentinvaali sai viime viikolla oudon mausteen. Kansallisen rintaman presidenttiehdokas Marine Le Pen vieraili Moskovassa Vladimir Putinin luona. Lämminhenkisen tapaamisen yhteydessä puhuttiin myös Venäjään kohdistuvien talouspakotteiden lopettamisesta.

Normaaleina aikoina Le Pen tekisi toimillaan ja puheillaan poliittista itsemurhaa. Nyt ei eletä normaaleja aikoja. Le Pen tunnetaan harkitsevana ja ovelana poliitikkona. Hän katsoi varmasti jotenkin hyötyvänsä vierailusta. Niin teki myös Putin, joka nyt aivan avoimesti tukee Euroopan äärioikeistoa.

Le Penin selviäminen jatkoon vaalin ensimmäiseltä kierrokselta huhtikuussa vaikuttaa selvältä. Sen jälkeen hänelle odotetaan käyvän kuin isälleen Jean-Marie Le Penille vuonna 2002. Kansa jyrää kiihkoilijat. Kaikki eivät ole tästä vakuuttuneita.

Perinteisen oikeiston ehdokas François Fillon vaikuttaa menettäneensä mahdollisuutensa skandaaleissa, eivätkä edes Donald Trumpilta lainatut temput auta. Varsinaiseksi suosikiksi on noussut Emmanuel Macron, entinen sosialistien talousministeri, joka kampanjoi nyt oman kansanliikkeensä tuella.

Macronin voittokaan ei ratkaisisi Ranskan ongelmia. Oikealta ja vasemmalta aineksia lainaileva Macron puhuu talousuudistusten puolesta. Edes Ranskan mahtava presidentti ei pysty niihin yksin. Ranskan parlamentin alahuoneen vaali on jo kesäkuussa. Saako Macron silloin tukea hankkeilleen vai jääkö hänkin vain haihattelijaksi? Kansanliikkeet eivät välttämättä ole kovin kestäviä.

Ranskan edellinen presidentti Nicolas Sarkozy kärsi nöyryyttävän tappion yrittäessään jatkokaudelle vuonna 2012. Nykyisen presidentin François Hollanden suosio on niin huono, että hän ei edes yritä uusia paikkaansa.

Ranskan äänestäjät ovat oikukkaita, äkkipikaisia ja äkäisiä. Vaikka Macron selvittäisi tiensä Élysée-palatsiin, hänenkin suosionsa voi kadota yhtä nopeasti kuin tulikin. Silloin Ranskan politiikka on vain vielä kireämmässä solmussa kuin aiemmin ja maa tuuliajolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?