Pääkirjoitus: Amerikka pieneksi - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Amerikka pieneksi

22.3.2017 6:00

Yhdysvaltain kongressin kuulemisessa esitettiin maanantaina erikoinen episodi. Liittovaltion poliisin FBI:n päällikkö James Comey joutui virallisesti vakuuttamaan, että presidentti Donald Trumpin pilvenpiirtäjää ei salakuunneltu edellisen presidentin Barack Obaman käskystä.

Kun Yhdysvaltain monista tiedusteluelimistä ei syyllistä tahtonut löytyä, Trumpin tiedottaja Sean Spicer ehti jo vihjata, että asialla olikin Obaman pyynnöstä brittitiedustelu. Trumpin ja hänen hallintonsa absurdit väitteet antavat suurvallan johdosta traagisen ja koomisen kuvan.

Viime viikolla ihmetytti Trumpin elekieli Saksan liittokansleri Angela Merkelin vierailun aikana. Sen jatkoksi Trump twiittasi, että Saksa on ”valtavasti” velkaa Yhdysvalloille ja Natolle. Siihen sulivat muutenkin jäätävän visiitin hyödyt. Yhdysvaltain uuden presidentin käytös herättää kasvavaa ihmetystä.

Kongressin kuulemisen varsinainen aihe ovat Trumpin vaalikampanjaväen ja Venäjän yhteydet. Comey vahvisti FBI:n todella käynnistäneen asiasta tutkinnan. Trumpin mittapuulla tällainen uskomaton jupakka alkaa olla ihan arkea.

Selvitykset voivat kestää pitkään ja tuloksia on turha arvailla. Joka tapauksessa Trumpin uskottavuuden kyljessä on vuotava haava. Tilannetta ei yhtään paranna tuore uutinen, että ulkoministeri Rex Tillerson aikoo jättää Naton ulkoministerikokouksen väliin mutta ehtii kyllä Venäjälle pian sen jälkeen.

Trumpin sotkut ovat halvaannuttaneet Yhdysvaltain hallinnon. Lisäksi sillä on pula osaavista avainhenkilöistä, kun kaikille Obaman ammatti-ihmisille ei ole löytänyt korvaajia. Osan Trump piittaamattomasti ajoi ennen aikojaan tiehensä.

Halvaannus ulottuu Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan, joka ajelehtii aivan suunnatta. Muutkin maat kuin Venäjä tuskin voivat vastustaa kiusausta kasvattaa vaikutusvaltaansa ja valtapiirejään.

Vaalikampanjassaan Donald Trump lupasi tehdä Amerikasta taas suuren. Kahdessa kuukaudessa presidentti Donald Trump on tehnyt Yhdysvalloista pienen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?