Pääkirjoitus: München jätti epävarmuuden – puhuuko varapresidentti Pence todella Donald Trumpin äänellä? - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: München jätti epävarmuuden – puhuuko varapresidentti Pence todella Donald Trumpin äänellä?

Maailman katseet kääntyivät viikonloppuna Saksan Müncheniin.

20.2.2017 5:41

Turvallisuuskonferenssin uskottiin tuovan vastauksen kysymykseen, mitä Donald Trumpin Yhdysvallat aikoo tehdä Euroopan puolustukselle ja suurvaltasuhteille.

Voiko Eurooppa edelleen luottaa vahvaan liittolaiseensa Atlantin takana vai vetäytyykö sotilaallinen ja taloudellinen suurvalta omalle mantereelleen? Näinhän Trump on antanut ymmärtää.

Kokouksessa Yhdysvaltojen uutta hallintoa edusti varapresidentti Mike Pence.

Pitkän linjan poliitikko Pence toi Müncheniin tuulahduksen perinteistä amerikkalaista diplomatiaa. Yliampuvia lausuntoja jakelevaan Trumpiin verrattuna hyväkäytöksinen Pence vaikutti uskottavalta kertoessaan, että Yhdysvallat seisoo Nato-liittolaistensa tukena jatkossakin. Kunhan jäsenvaltiot vain laittavat lisää rahaa sotilasliiton paisuviin menoihin.

Tämä varmasti rauhoitti Naton eurooppalaisia jäseniä.

Mutta toiko kokous selvyyttä siihen, mitkä ovat Trumpin linjaukset kansainvälisessä politiikassa?

Ei oikeastaan.

Varapresidentti Pence kyllä lupasi tukea ja transatlanttisen siteen lujuutta, mutta samalla täytyy muistaa, että Pence on vain varapresidentti. Konkreettiset poliittiset linjaukset ovat Trumpin käsissä, Trumpin, jonka viikonlopun sekavat lausunnot olivat jälleen omiaan lisäämään epätietoisuutta ja ihmetystä. Jotta tilanne menisi entistä arvaamattomaksi, konferenssissa esiintynyt Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov julisti jo ”lännen jälkeistä aikaa”.

Pencen esiintyminen Münchenissä nosti esiin pohdinnan, onko Yhdysvalloissa käynnissä poliittinen valtataistelu. Oikeuslaitosta ja mediaa tallova Trump sukulaisineen keskittää valtaa itselleen, ja kaikki muut keskeiset poliitikot, jotka eivät kuulu sisäpiiriin, joutuvat katsomaan päätöksentekoa sivusta.

Pence edustaa malttia ja rakentavaa vuoropuhelua, mutta puhuuko hän todella Trumpin sisäpiirin äänellä.

Tämä ei välttämättä tullut Münchenissä selväksi ja siksi myös Yhdysvaltojen Eurooppa-politiikan lopullinen linjaus jäi vielä pimentoon – odottamaan Trumpin seuraavaa twiittiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?