Pääkirjoitus: Poliitikot Suomessa kokeilevat jo Donald Trumpin keinoja – valtamedian kyykyttäminen kiehtoo?

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vaalivoitto perustui osittain median vastaisuuteen. Samasta vastakkainasettelusta on jo merkkejä Euroopassa – myös Suomessa.
Donald Trumpin kampanjassa perinteiset amerikkalaiset uutiskanavat ja mediatalot niputettiin samaan joukkoon: eliitin äänitorvia, joita amerikkalaisten äänestäjien ei kannata uskoa. Trump tarjosi kampanjassaan omaa totuuttaan, jolla aika ajoin oli vähän tekemistä faktojen kanssa.

Vaalien jälkeen odoteltiin, että Trump olisi palauttanut mediasuhteensa ennalleen. Median vastustaminen saattaa toimia vaalikampanjassa, mutta ei enää Valkoisessa talossa. Näin arvioitiin. Muutenkin yliopistotutkijat ovat vuosia hokeneet, että poliitikko ei pärjää ilman taitavaa median hallintaa. Presidentti Trump mursi kaikki nämä tutkijankammioista suolletut mediaopit ja analyysit heti ensimmäisinä päivinä. Hän kiisteli median kanssa virkaanastujaistensa yleisömäärästä, eikä merkkejä muutoksesta ole näkyvissä. Päinvastoin.

Trumpin harjoittama median kyykyttäminen on leviämässä jo Eurooppaankin. Siitä saatiin esimakua oikeistopopulistien kokouksessa Saksassa muutama viikko sitten. Puolueet Saksasta, Hollannista, Ranskasta, Italiasta ja Itävallasta sulkivat saksalaisia valtamedioita ulos tilaisuudesta. Ranskan presidentinvaaleihin valmistautuvan Kansallisen rintaman Marine Le Pen kielsi äskettäin toimittajaa kysymästä kysymyksiä eli tekemästä työtään.

Suomessakin sama ilmiö tuntuu jo ainakin leijuvan ilmassa. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) kävi kovilla otteilla Ylen kimppuun viime viikolla. Ministerin mielestä uutinen, jonka mukaan puolustusvoimat olisi estänyt kaksoiskansalaista pääsemään armeijan virkaan, ei pidä paikkaansa. Ministerin mukaan Ylen uutinen aiheutti Suomelle vakavaa vahinkoa.

Hän käytti – Trumpin tapaan – termiä valeuutinen, jota ei yleensä ole käytetty perinteisten medioiden yhteydessä Suomessa.

Ylen mukaan aihetta oikaisulle ei ole.

Poliitikko vastaan media -tyyppisiä kohuja on Suomessakin nähty, mutta Jussi Niinistö nosti vastakkainasettelun uudelle tasolle, sen verran kovaa kieltä hän käytti Ylestä. Muistissa on myös pääministeri Juha Sipilän (kesk) yhteenotto Ylen kanssa loppuvuodesta koskien uutisointia hänen mahdollisesta esteellisyydestään kaivosyhtiö Terrafamen rahoituspäätöksessä. Kun puolustusministeri käyttää Ylestä valeuutisointi-termiä, on pakko kysyä, missä mennään.

Sananvapaus ja vapaa tiedonvälitys ovat Suomessa pyhiä asioita. Poliitikkojen ei tarvitse pitää mediasta. Silti heidän kannattaa muistaa, että journalismiin kuuluu kriittisyys valtaapitäviä kohtaan; vallan vahtikoira on edelleen osuva määrittely medialle.

Poliitikot yrittävät ymmärrettävästi hallita julkisuutta, joko itse tai viestintäammattilaisten avulla. Myös sosiaalinen media tarjoaa vaihtoehtoisen kanavan. Rajoittamalla perinteisen median työskentelyä tai ajamalla kansaa sekä valtamediaa vastakkain ovat keinoja, jotka eivät kuulu suomalaiseen avoimeen demokratiaan.

Se on hyvä ministerinkin muistaa.

Vaikka vallan ja kansalaisten välissä operoivan median pakottaminen nurkkaan saattaa kiehtoa poliitikkoja, Donald Trumpista ei tässä asiassa pidä ottaa mallia.

Ei nyt eikä tulevaisuudessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt